Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hellre sprit än tobak

Publicerad

Tjänstemän lägger större andel av sin lön på sprit jämfört med arbetare. Arbetare å sin sida röker mer, speciellt de som har barn.

Statistiska centralbyrån, SCB, har kartlagt skillnaderna i konsumtionsmönster mellan arbetare och tjänstemän. Resultatet grundar sig på en enkätundersökning hos 3000 hushåll.
Statistiken visar tydligt att, även om tjänstemännen spenderar mer pengar totalt sett, så lägger de båda grupperna i de flesta fall ned lika stor andel av sin inkomst på de olika posterna.
Utmärkande är konsumtion av tobak, där arbetare som är sambo med barn lägger ned mer än dubbelt så mycket, 4900 kronor, som tjänstemän med barn, 2000 kronor. När det gäller alkoholinköp är situationen den omvända. Tjänstemännen handlar för 5700 om året, arbetarna för 3300 kronor.
En stor post i hushållens utgifter är kultur och fritid. Innan man skaffar barn går 20 procent av inkomsterna till det. Barnfamiljer använder lite mindre av sina pengar till det. Tjänstemän med barn spenderar 64 000 om året på bland annat radio och tv, böcker och telefon. Den största posten är resor och hotell som hos de högre tjänstemännen ligger på nästan 22 000 om året, att jämföra med arbetarnas drygt 8000 varje år.

LINDA SVENSSON© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.