Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hasta inte igenom pensionsflytten

Den 1 oktober blir det möjligt att flytta allt eller delar av det kapital man har i tjänstepensionen ITP. Men innan pengarna flyttas finns mycket man behöver ta ställning till. Det gäller inte minst den som placerade premier i en traditionell försäkring på 90-talet.
Anita Täpp Publicerad 28 augusti 2008, kl 10:38
Pensionärshänder håller i några sedlar

Den som är född 1979 eller senare får flytta allt kapital i sin ITP. De som är äldre får flytta det kapital de har i sin ITPK, den del av tjänstepensionen man får placera själv.

Hur stor pensionen blir beror på vilken avkastning man får på den placerade pengarna och vilken avgift pensionsbolaget tar för att förvalta dem. En hög avgift kan minska pensionen väsentligt.

Den som flyttar sitt pensionskapital kan dra nytta av de lägre förvaltningsavgifter som förhandlades fram i samband med den nya ITP-planen. Avgifterna sänktes då i genomsnitt 65 procent. Samtidigt reducerades antal bolag som man kan placera pensionspengarna i.

I de avtal som träffats med pensionsbolagen om ITP-sparandet ingår att man alltid har flytträtt, att ingen hälsodeklaration krävs och att det får kosta maximalt 500 kronor att flytta sina pengar.

Men även om en flytt kan vara förmånlig, finns mycket man först bör ta reda på och ta ställning till.
- Ett exempel är att bolagen har olika sätt att räkna ut vad pensionskapitalet i en traditionell försäkring är värt vid en flytt. Därför bör man alltid ringa sitt pensionsbolag och ta reda på hur mycket som försvinner, säger Per-Olof Westerlund, pensionsexpert på PTK.

- Men om det nya sparandet innebär en lägre avgift och en bättre avkastning så kan det ändå löna sig i längden.

Det viktigaste är att den som haft sina ITPK-pengar placerade i en så kallad traditionell försäkring sedan 90-talet först verkligen tar reda på följderna, anser Per-Olof Westerlund.
- Under 90-talet garanterade många bolag väldigt höga räntor på premier som sattes in i en traditionell försäkring. Man kunde få en garanterad ränta på fyra, fem procent på de premierna fram till pensionen.

- I dag får man två till tre procents garanterad ränta i en traditionell försäkring. Det betyder att om du nu flyttar premierna från 90-talet till en annan traditionell försäkring, så får du en lägre garanterad ränta på de pengarna fram till pensionen, vilket man kan förlora mycket på. Även om avgiften är kraftigt reducerad i det nya sparandet, säger Per-Olof Westerlund.

Om man vill ta reda på hur mycket ränta man utlovats för de premier man betalade in på 90-talet så ska det egna pensionsbolaget kunna ge besked om det.

Den som tycker det är för svårt att själv ta ställning till om pensionskapitalet ska flyttas kan ta hjälp av en oberoende expert.
- Eftersom försäkringsmäklare får provision av pensionsbolagen kan det vara värt att ta hjälp av en oberoende pensionskonsult och betala själv, säger Per-Olof Westerlund.

- Generellt kan sägas att om man är yngre än 40, och har 20 till 25 år kvar till pensionen, är det inte så farligt att flytta pengarna i en traditionell försäkring.

Han påpekar också att de flesta av dem som inte gjorde något val för placeringen av sina ITPK-pengar före 1990, och då fick pengarna placerade i en så kallad ursprunglig ITPK hos Alecta, nu bör flytta på de premierna.
- Man har bara fått en garantiränta på cirka 2,5 procent på de pengarna och ingen återbäring, vilket man inte heller kommer att få i framtiden om man ligger kvar.

- De enda som eventuellt inte ska flytta de pengarna är de som är 60 plus och närmar sig pensionsåldern. Alla andra ska definitivt flytta de premierna, säger Per-Olof Westerlund.

Den som vill flytta sitt pensionssparande kan läsa om hur det går till och hämta en blankett på Collectums hemsida. Där finns också en lista över vad pensionsbolagen tar i flyttkostnad.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.