Hans whiplash klassas som arbetsskada
Conny Larsson mötte två lastbilar i bredd och tvingades köra av vägen. Trots att olyckan hände i jobbet och lett till ständig värk och förtidspension har det tagit nio år att få den klassad som arbetsskada.
Han var 34 år, jobbade som projektingenjör, och var i december -90 utlånad till ABB Stal i Finspång. På väg från övernattningslyan i Norrköping mötte han de två lastbilarna, sida vid sida. Conny tvingades gira ner i vägrenen. Han fick sladd i halkan och det blev tvärstopp i andra diket.
Lastbilschaffisen smet. Jag var chockad och fick hjälp iväg till mitt möte. Smärtan, frossan och reaktionerna kom på kvällen.
Vid midnatt vaknade jag med värk och ångest. Utan att tänka mig för satte jag mig i den krockskadade bilen och körde de 25 milen hem till Kil.
Hem till familjen där sonen två dagar tidigare fyllt tio år.
Conny Larsson hade ont i nacke, rygg, ja ända ner i foten och på företagshälsan fick han höra att han drabbats av whiplash. Men med starka värktabletter var han snart igång igen. Firman NLK Cellpapp var på fallrepet, det gällde att ragga jobb. Vid uppsägningen lite senare hade han 400 övertidstimmar. Nya läkarbesök och nya diagnoser följde. Två gånger opererades han för ischias.
Ryggen var skadad, "instabil", efter olyckan. Karvandet gjorde den ännu sämre. Bokstavligt talat körde de kniven i ryggen på mig. Jag blev felopererad. Smärtan blir jag aldrig av med, säger Conny Larsson som förtidspensionerades 1997.
Han var aktiv idrottsledare och van att klara sig själv i jobbet. Han fyllde själv i sin arbetsskadeanmälan och förde sin talan inför försäkringskassa, länsrätt och kammarrätt. I instans efter instans fick han avslag.
Det fanns ingen läkardokumentation om ryggskadan "i omedelbar anslutning till olyckan". Och själv hade han missat att kryssa i rutan "rygg utan nacke", bara fyllt i "nacke".
Som enskild är det näst intill omöjligt att få rätt. Du måste vara juridiskt och medicinskt kunnig och använda rätt vokabulär.
I och med förtidspensioneringen kunde han få sin sak prövad på nytt. Han kontaktade Bertil Nilsson och Hans Brolund på SIF-avdelningen i Karlstad. De hjälpte honom vidare.
De har gett mig ett ovärderligt stöd. Jag borde ha sökt fackets hjälp direkt.
Jan Stridsberg på LO-TCO Rättsskydd kopplade in de rätta experterna och drev framgångsrikt fallet. Efter nio år får Conny nu rätt till arbetsskadelivränta.
Jag vet inte vad det innebär i pengar och vågar inte ta ut något i förtid. Försäkringskassan har fram till 1 januari på sig att överklaga.
TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999
Enligt Jan Stridsberg på LO-TCO Rättsskydd kan domen beräknas ge upp emot 650 000 kronor, inklusive skadestånd, retroaktivt och 1,5 miljoner fram till dess att Conny Larsson fyller 65 år.
Försäkringarna gav inget
Jag tyckte jag var väl försäkrad, men inget föll ut, säger Conny Larsson,
Trafikförsäkringen, hos Länsförsäkringar, gav inget när de hörde att olyckan hänt i jobbet. Samma sak med den gruppliv han hade hos Skandia och den medlemsförsäkring, via SIF, han tecknat hos Trygg-Hansa. Både hänvisade till trafikförsäkringens bedömning. Att försäkringskassan i det längsta inte godtagit olyckan som arbetsskada brydde sig ingen om.
Connys råd till andra:
Kontakta läkare, se till att du blir noga undersökt och får det dokumenterat omedelbart efter olyckan. Jag skulle ha ringt ambulans och aldrig gått ur bilen.
Kolla alltid läkarens journaler. Du har alltid rätt att läsa vad som skrivs om dig.
Kontakta facket för stöd och hjälp bland annat med arbetsskadeanmälan. Utan expertis står du dig slätt.