Företag som vill få loss pengar kan sälja delar av sin rätt till Alectas pensionsöverskott utan att blanda in det lokala facket.
Nyligen kritiserade facket företagen för hur de använder överskottspengarna från Alecta (före detta SPP). Kritiken riktade in sig på att många företag struntar i att förhandla med de lokala facken, något som ska ske när pengarna går till annat än ordinarie pensionspremier och alternativ ITP.
Men det finns ytterligare en möjlighet för företagen att använda pengarna. Utan att blanda in facket. Och det helt enligt regelboken.
På en handelsplats hos Alecta och via investmentbanken Carnegie går det att köpa och sälja rättigheter till överskottet. För företaget som köper är det ett billigt sätt att komma över pengar för att betala framtida pensioner. Priset ligger just nu på drygt 80 procent av värdet. För säljaren är det ett sätt att få loss pengar snabbt.
Normalt får dock inte ett företag sälja hela sin rätt till överskottet. Enligt Alectas regler ska säljaren allra minst behålla dispositionsrätten till ett belopp som täcker sju års pensionspremier för de anställda. Men undantag görs.
- Det kan vara företag i akut likviditetskris, där det är fråga om att rädda jobben för de anställda, säger Alectas konsolideringschef Björn Nilsson.
Hittills har pensionsrätter för mellan 300 och 400 miljoner kronor överlåtits, en siffra som ska ses i relation till att pensionsöverskottet totalt uppgår till 75 miljarder. Enligt Björn Nilsson är säljare i de flesta fall företag utan anställda som inte har någon användning för pensionspengar. I några fall handlar det om storföretag med stora pensionsrätter hos Alecta.
Ytterligare en spärr finns. Försäljningen ska godkännas av en intern nämnd hos Alecta, i vilken arbetsgivarsidan och facket har varsin representant. Fackets representant, SIF:s pensionsexpert Gunilla Dahmm, undersöker om det finns något problem med överlåtelsen och hör i vissa fall efter med det lokala facket. Skulle parternas representanter i nämnden ha motstridiga åsikter om en försäljning blir det Alectas styrelse som får fatta beslut.
NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen