Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Håll koll på lönebeskedet om du sägs upp

Ny på arbetsmarknaden? Se upp för arbetsgivare som av girighet eller okunskap försöker blåsa dig på pengar. Hanije Safakar har dåliga erfarenheter av sin första anställning. Hon blev av med jobbet och höll på att gå miste om överenskommen lön och semesterersättning.
Johanna Rovira Publicerad

22-åriga Hanije började sitt allra första jobb i januari förra året, som marknadsansvarig på ett Uppsalaföretag som säljer vattenreningsprodukter. Efter en provanställning på sex månader ville hon förhandla om lönen på 19 000 kronor. Hon och arbetsgivaren kom överens om att om Hanije avstod från en pensionsförsäkring kunde lönen höjas till 20 500. Ett anställningskontrakt skrevs.

- När lönen kom stod det ändå 19 000 på lönebeskedet. Min chef sade att det var för att hon dragit ifrån arbetsgivaravgiften.  Men efter att ha pratat med kompisar, mina föräldrar och facket, förstod jag att det är den lön som står i kontraktet som gäller.

Hanije krävde att få sin överenskomna lön och knappt en vecka senare blev hon uppsagd.

- När arbetsgivaren kontaktade mig sade man att Hanijes uppsägning berodde på minskad orderingång och arbetsbrist. Men Hanije hade en helt annan version, säger ombudsmannen Thomas Fahrenholz på Unionen Uppland som fick ärendet på sitt bord.

-  Jag tror att det är på grund av att jag drog upp det där med lönen som jag blev uppsagd. Min företrädare hade också haft problem med lönen, säger Hanije Safakar.

Eftersom Hanije var sist anställd och arbetsgivaren inte tänkte återinsätta tjänsten, var det inte mycket Unionen kunde göra för henne mer än att uppmana henne att ha koll på att hon fick ut sin intjänade semesterersättning. Företaget hade gett henne förskottssemester, och hade Hanije slutat självmant hade man kunnat kvitta den inarbetade semesterersättningen mot förskottssemestern hon tagit ut. Men eftersom Hanije blev uppsagd på grund av arbetsbrist är företaget enligt semesterlagen skyldigt att efterskänka förskottssemestern och betala ut den inarbetade semesterersättningen.

Varken arbetsgivaren eller Hanije hade en aning om att den regeln existerar. När pengarna uteblev kontaktade Unionen arbetsgivaren och upplyste denne om regeln. "Ska vi betala henne dubbelt?" var arbetsgivarens kommentar.

- Först förstod inte jag heller att jag skulle få ersättning fast jag faktiskt haft semester, men det var bara att tacka och ta emot. Jag använde pengarna för att åka till Frankrike på semester nu i januari, det har jag förtjänat, säger Hanije Safakar, som är besviken på sin första arbetsgivare.

- De hörde inte ens av sig och jag blev aldrig avtackad, säger Hanije Safakar.

Fakta

Enligt semesterlagen bestämmer arbetsgivaren om du ska få förskottssemester eller inte. Semesterskulden skrivs av fem år efter att du började din anställning om det finns kollektivavtal. Finns inte kollektivavtal räknas tiden från den dag du tog ut semestern.
Blir du uppsagd på grund av arbetsbrist avskrivs skulden.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.