Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Håkan Torén, LO-TCO Rättskydd: Spioneri tystas ned

Publicerad

Håkan Torén, LO-TCO Rättskydd:
Spioneri tystas ned

Lagen är nio år gammal, men i Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik finns bara en fällande dom för företagsspioneri registrerad. Det betyder inte att tvister av det här slaget inte förekommer.

Sällan är det fråga om att regelrätt spioneri, betydligt vanligare är när en anställd tar med sig information när han startar eget eller byter arbetsgivare.
I några fall har skadeståndsprocesser drivits, men normalt försöker man lösa det utan inblandning av utomstående.
- Man tystar ned det, ber de inblandade ta sitt pick och pack och gå. Man vill inte att det ska komma ut företagshemligheter. Det finns alltid en risk för läckage vid offentliga processer, säger Håkan Torén vid LO-TCO Rättsskydd.
Andra orsaker till att företagarna inte driver saken vidare kan vara okunskap om lagen eller att man helt enkelt inte orkar med en utdragen process. De inblandade kan också ha varit goda vänner, vilket gör situationen ännu besvärligare.
Ytterligare en anledning kan vara att lagen är för luddig.
- Problemet är att den bara skyddar information, inte kunskap. Det gör att det bara blir i uppenbara fall som när någon tar med sig kundregister som den kan användas, säger Lotta Wikman, jurist och forskare i Uppsala.
Enligt lagen är en företagshemlighet information som en näringsidkare håller hemlig och vars röjande medför skada för honom i konkurrenshänseende. Det gäller både sådant som har dokumenterats, exempelvis ritningar, och enskilda personers kännedom om vissa förhållanden. Däremot inte individuell skicklighet, erfarenhet och kunskap. Det maximala straffet om brottet bedöms som grovt är sex års fängelse.

NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.