En busschaufför, en förskollärare, en sjuksköterska och en arbetsmiljöinspektör drabbades av tuffa besvär som foglossning, ledvärk och ryggvärk när de väntade barn. Busschauffören hade till exempel svårt att flytta foten från gas- och bromspedalen. Deras läkare bedömde att kvinnorna skulle vara sjukskrivna på heltid eller deltid under slutet av sina graviditeter .
Försäkringskassan tyckte annorlunda.
En normal graviditet är ett tillstånd som inte kan klassas som sjukdom utan hör till en naturlig del av livsprocessen menade kassan och nekade kvinnorna sjukpenning.
DO stämde Försäkringskassan för diskriminering på grund av kön och fick rätt i tingsrätten som dömde kassan att betala 50 000 kronor vardera till kvinnorna i skadestånd. Domen överklagades till Svea hovrätt, som valde att gå på nästan samma linje, med den skillnaden att man ansåg att diskrimineringen skett oavsiktlig. Därför sattes skadeståndet till 15 000 kr till varje kvinna.
Både Försäkringskassan och DO överklagade domen. DO anser att kassans agerande i allra högsta grad var en medveten handling och att kvinnorna utsattes för en allvarlig kränkning. Men efter Högsta domstolens beslut står alltså hovrättens dom fast. Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg hade önskat att HD prövat skadeståndsfrågan men är trots allt glad för de fyra kvinnornas skull skriver hon i ett pressmeddelande.
- Det har varit en lång process och många kvinnor befinner sig i en liknande situation. Det är därför positivt att hovrättens bedömning i diskrimineringsfrågan står fast, säger Agneta Broberg.