Wigren nämner tre värdekällor som på olika sätt förklarar varför livet i Gnosjö är som det är: religionen, familjen och regionens historia. Faktorer som hon tror förklarar varför invandrade har svårt att ta sig in i gemenskapen och nätverken. Största gruppen är vietnameser, sedan finländare, bosnier och jugoslaver.
- I Gnosjö är det möjligt att sköta ett jobb utan att kunna svenska särskilt bra. Det är inte ovanligt att invandrade arbetar i ett team med sina landsmän eller andra utländska nationaliteter. Och i matsalen väljer de att sitta med sina egna.
Nyföretagandet i Gnosjö är inte vad det var. En företagare som i dag köper nya maskiner skrotar hellre de gamla än säljer dem till en anställd. Att jämföra med tidigare när många nya företag var spin-off-företag.
Enligt Caroline Wigren arbetar Gnosjöföretag inte aktivt med kreativ mångfald. Hon har talat med företagsledare som inte döljer att det innebär problem att leda ett företag med ett flertal nationaliteter i personalkadern. Exempelvis kan lagkänslan påverkas negativt.
LISBETH NIEMINEN