Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Glädjespridare vann Likabehandlingspris

Ulrika Tjernström och Susanne Sapage, bovärdar på Härnösandshus, är två energiknippen som lägger extra krut på att lyssna på hyresgästernas önskemål. Dessutom sprider de glädje på arbetsplatsen. Nu har de tilldelats Unionen Mellannorrlands Likabehandlingspris på 5 000 kronor.
Ola Rennstam Publicerad 17 april 2012, kl 13:20

Grattis, hur ska ni fira priset?
- Tack så mycket. Vi är jätteöverraskade och har inte alls hunnit spåna på vad vi ska göra för pengarna. Men självklart är vi stolta över att fått det här priset och att vi betytt något på arbetsplatsen. Det är ett kvitto på att vi gör saker och ting rätt.

Vad är det ni gör som tycks göra skillnad?
- Vi åker ofta ut till de boende som vill ha hjälp med något och så får de visa. Ibland kan det vara svårt att förstå vad de menar, man kommer från olika kulturer. Men åker man ut på plats blir det lättare att förstå varandra. Vi lyssnar och skänker dem lite extra tid helt enkelt och jag tror de känner sig trygga med oss.

Vad är hemligheten?
- Jag vet faktiskt inte, vi kör på som vi brukar. Vi är ett bra team och tycker att jobbet är så roligt, jag tror att det på ett naturligt sätt skapar glädje. Det är inget vi tänker på, det blir bara så automatiskt.

- Är det någon kund som är missnöjd eller har en åsikt så försöker vi att lösa problemen utan att krångla till det. Vi går kanske lite utanför ramarna för att det ska bli smidigt som möjligt. Vi tar enkelt tag i saker, men ibland kan det kanske gå för fort, hehe.
- Vi försöker också hjälpa våra kollegor ute på fältet, vilket uppskattas och de är heller aldrig några problem när vi behöver hjälp med något.

Har ni några tips till andra som vill jobba mer med jämlikhetsfrågor?
- Det är jätteviktigt att lyssna, det spelar ingen roll var de kommer ifrån och en del kan vara ganska upprörda, men det är viktigt att låta folk prata till punkt, ofta vill de bara att någon lyssnar.

Ulrika Tjernström och Susanne Sapage är bovärdar på det kommunalägda bostadsbolaget Härnösandshus. Tillsammans har de hand om 1 700 lägenheter samt en hel del lokaler.

Likabehandlingspriset delades ut under Unionen Mellannorrlands regionråd som hålls i Östersund den 18 och 19 april.

Fakta

Juryns motivering:

Likabehandlingspriset delas ut till Ulrika Tjernström och Susanne Sapage för att de alltid bemöter arbetskamrater och hyresgäster av olika nationaliteter med glädje och på ett respektfullt sätt. Genom att behandla alla lika bidrar de ständigt till att skapa en god stämning på arbetsplatsen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.