Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ge anställda i privata företag yttrandefrihet

Anställda i privata företag borde få samma rätt att kontakta massmedia eller myndigheter som anställda i stat, kommun och landsting har. Redan 1990 föreslog en statlig utredning vidgat meddelarrätt för privatanställda. Det finns all anledning att damma av förslaget, skriver Stig Gustafsson, f d chefsjurist på TCO, med anledning av att TCO-kongressen i somras beslutade ta upp frågan om ökad yttrandefriheten för privatanställda.<br />
Publicerad
På många arbetsplatser har det på senare tid blivit allt tystare. De anställda är rädda och försiktiga med vad de säger. Chefer bestraffar hellre än uppmuntrar kritik från de anställda.
Men vilka rättigheter har en arbetstagare som vill framföra kritik av det företag där han/hon arbetar?
Arbetsdomstolen (AD) tar ibland ställning till frågan om var gränsen går för "tillåten" kritik. Ett fall gällde tre ambulansförare i ett privat ambulansföretag. De blev uppsagda på grund av kritiska uttalanden mot arbetsgivaren i olika medier. De anställda hade tagit upp allvarliga missförhållanden hos företaget, en "dagbok" hade överlämnats till tillsynsmyndigheten och till en tidning.
Detta hade de gjort för att uppnå förbättringar sedan de förgäves framfört kritiken till arbetsgivaren. Arbetsgivaren hävdade att de hade handlat illojalt och överskridit den rätt att kritisera en arbetsgivare som en arbetstagare har.
AD ansåg att det framstod som uppenbart att det som skrivits och sagts om företaget i medierna varit till skada för företaget, men att detta inte innebar att de tre uppsagda kunde göras ansvariga för allt som skrivits och sagts. AD framhöll att en del av kritiken inte hade fog för sig, även om vissa misstag begåtts. Andra delar av kritiken var mycket berättigad.
AD fann att varken anmälan till myndigheten eller de olika uttalandena till medier utgjorde saklig grund för uppsägning och ogiltigförklarade uppsägningarna.
I en dom från 1994 har AD mera principiellt framfört sin syn på kritikrätten:
"Arbetsdomstolen har uttalat att en i princip långtgående kritik ligger i linje med den allmänna yttrandefriheten och att anställningsavtalet inte innebär något avgörande hinder för en arbetstagare att hos behörig myndighet påtala missförhållanden som råder i arbetsgivarens verksamhet. En anmälan kan emellertid ske under sådana förhållanden eller på sådant sätt att handlandet måste anses innebära att arbetstagaren åsidosätter kravet på lojalitet. Av stor vikt vid bedömningen är om arbetstagaren genom direkt kontakt med arbetsgivaren har försökt att få en rättelse till stånd, liksom det faktiska underlaget för anmälningen. Syftet med anmälningen har också tillmätts betydelse."
Från fackligt håll har man länge krävt att den yttrande och meddelarfrihet som gäller på den offentliga sektorn ska utvidgas till att gälla även för de anställda på den privata arbetsmarknaden.
Idag finns inget meddelarskydd för privatanställda vilket innebär att en arbetsgivare kan efterforska vem som t ex avslöjat vissa förhållanden på en arbetsplats till pressen.
När det är fråga om offentliganställda gäller idag att arbetsgivaren vid utnyttjande av tryck- och yttrandefriheten från en arbetstagares sida inte får:
-vidta någon åtgärd som medför negativa konsekvenser för arbetstagaren
-efterforska meddelare eller författare
-träffa avtal om tystnadsplikt.
De offentliganställdas yttrandefrihet skyddas av tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och regeringsformen. Sekretesslag kan dock i vissa fall ta över meddelarfriheten.
När det gäller privatanställda får arbetsgivaren:
-avtala om tystnadsplikt
-ingripa vid brott mot avtalad tystnadsplikt
-efterforska meddelare och författare.

Avtalad tystnadsplikt följer av själva anställningsförhållandet och lojalitetsplikten, dvs en arbetstagare får inte avslöja något som kan skada arbetsgivaren. Undantag görs enligt lagen om skydd för företagshemligheter vid brott och allvarliga missförhållanden. I dessa fall får tystnadsplikten brytas. Den stora skillnaden mellan privatanställda och offentliganställda är meddelarfriheten, det meddelarskydd som offentliganställda har och som privatanställda saknar.
Journalistförbundet tog i en motion till TCO:s kongress i juni upp denna fråga och yrkade att TCO ska verka för en ändring av lagstiftningen i syfte att åstadkomma en stärkt och vidgad meddelarfrihet för alla anställda. Detta blev också kongressens beslut.
Redan 1990 föreslog en statlig utredning att en utvidgad meddelarfrihet, s k meddelarrätt, för anställda inom den privata sektorn skulle införas. En sådan meddelarrätt skulle bl a innebära förbud mot efterforskning av källa när t ex en arbetstagare lämnat upplysningar av kritisk art om sin arbetsgivare. Utredningens förslag har ännu inte lett till någon lagstiftning utan ligger alltjämt på en hylla i justitiedepartementet och samlar damm.
Mycket av det som en meddelarrätt på det privata området skulle omfatta får redan idag spridning genom massmedier eller på annat sätt.
Fördelen med en meddelarrätt är att information skulle bli både rikligare, riktigare och mer detaljerad. På detta sätt skulle den allmänna debatten bli bättre underbyggd och mera nyanserad.
Även om en arbetstagare redan idag har en betydande kritikrätt är det många gånger osäkert hur långt denna rätt sträcker sig i olika sammanhang. Några klara gränser finns knappast. Med en rätt att lämna uppgifter exempelvis om vad som förekommer inom ett företag ändras detta förhållande. Kritikrätten kommer att stå på en fast rättslig grund. Detta är ett viktigt skäl för att införa ett system med en allmängiltig meddelarfrihet som en meddelarrätt skulle innebära.
Den viktigaste aspekten är det skydd som den enskilde får mot obehöriga påtryckningar från arbetsgivaren, men även andra chefer och ibland också arbetskamrater.
Uppgifter som ska hållas hemliga kan naturligtvis inte omfattas av meddelarrätten. Den gränsdragningen kan dock klaras av med hjälp av bestämmelserna i lagen om skydd för företagshemligheter.
En meddelarrätt kommer med hänsyn till den lojalitet som råder inom många privata företag sannolikt att utnyttjas i mindre utsträckning än den rent faktiskt ger utrymme för. Men det hindrar inte att betydelsen i det enskilda fallet kan vara stor. Det kan också många gånger vara angeläget att få information från ett företag innan ett beslut om t ex driftsomläggning är fattat och det ännu finns goda möjligheter att påverka detta. I multinationella företag kan det i en sådan situation vara av särskilt stor betydelse att det finns en meddelarfrihet.
Meddelarfrihet är också en fråga om demokrati. Otrygghet, rädsla och tystnad är alltid farligt för demokratin. Av den anledningen är det också viktigt att få ett system med utvidgad meddelarrätt till stånd. Här kan man dra en parallell med tryckfriheten och yttrandefriheten. Inga verkligt kraftiga övergrepp eller missförhållanden kan företas och fortgå i ett företag där fri debatt och fri information tillåts.

Stig Gustafsson
f d chefsjurist på TCO

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.