Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Garanterad pension försvinner

Publicerad

Garanterad pension försvinner

Alla privatanställda tjänstemän är garanterade att få en tilläggspension som motsvarar minst tio procent av lönen.
Men den garantin kommer sannolikt snart försvinna, erfar SIF-tidningen.

Arbetsgivarna, SAF, har skrivit ett förslag till nytt avtal om tilläggspension, ITP, som SIF-tidningen tagit del av. Där står att pensionen ska byggas upp genom löneavgifter från arbetsgivarna. Pengarna ska sedan placeras i valfri pensionsförsäkring.
Avkastningen på placeringen avgör hur stor pensionen blir. Någon garanterad nivå kommer inte att finnas kvar.
Fackförbunden inom PTK har tidigare med bestämdhet försvarat det nuvarande ITP-systemet, som alltså bygger på en fastställd pensionsförmån på tio procent av slutlönen. Men nu verkar facket vara berett att ingå ett ITP-avtal som enbart reglerar nivån på premierna.
PTK-ombudsmannen Gert-Ove Andreasson bekräftar uppgifterna. På tisdag kommer PTK kalla in sin stora förhandlingsdelegation för att ta ställning till avtalstexten.
Föredrar förmånsbaserat system
- Om vi får ett nytt avtal om ett effektivt pensionssystem med en bestämd premie på en hög nivå så vore det bra. Vi har tidigare sagt att ett förmånsbaserat system vore att föredra. Vi kan fortsätta att hävda det om PTK:s alla medlemmar till siste man är beredda att strida till the bitter end. Men det kan vara svårt att ta strid om en tekniskt komplicerad pensionsfråga.
- Det avgörande är inte tekniken, tycker jag, utan vilka premier som arbetsgivarna kommer att betala. Om det blir tre procent av lönesumman så är det svårt att se att våra medlemmar skulle förlora på det, säger Andreasson.
SAF har dock inte lagt något konkret bud. De har tidigare antytt att 1,6 procent skulle räcka, medan PTK talat om drygt två procent. Till detta kan läggas de två procent av lönen som går till den kompletterande pensionen ITPK, som inte ingår i förhandlingarna.
Även om parterna verkar vara nära en uppgörelse, så återstår flera knäckfrågor. SAF vill inte längre betala ITP-premier för inkomster över tio basbelopp. För dessa har man hittills gett en garanterad tilläggspension på 32,5 procent av lönen.
Höginkomsttagarna skulle alltså gå miste om en stor förmån, vilket PTK inte accepterar.
Det finns dock förbättringar i förslaget: SAF har gått med på att ITP ska betalas från första arbetsdagen även till alla med tillfälliga anställningar.
ITP-avtalet har varit kollektivavtal sedan 1969. Det förnyades 1977 efter en konflikt mellan SAF och PTK, som har 600 000 medlemmar inom SIF, HTF, CF m fl förbund.
DAG BREMBERG © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.