Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gå inte vilse i datordimman

Internet är fantastiskt. Inte alls. Internet är ett träsk, en dimma att gå vilse i. En tjuv som lockar oss på villovägar och stjäl våra arbetsdagar. Om du inte skaffar dig ordentliga online-dicsiplin.<br /><br />
Publicerad
Det är lätt att gå vilse på nätet. Många av oss har ett antal webbsidor som jobbet kräver att vi besöker varje dag, innan det egentliga arbetet börjar. Det kan vara det egna företagets intranät. Det kan vara kunders hemsidor eller annan information som man behöver - eller tror sig behöva ta del av.
Sedan finns de egna roliga sajterna man gärna besöker så där i förbifarten; nyhetssajter, börsinformation, sportresultat, de där biobiljetterna man ville köpa, googla på gamla klasskompisar... Detta surfande äter av arbetsdagen. Minuterna och timmarna tickar och när dagen är slut konstaterar du att du inte alls har hunnit med så mycket som du vill.
Forskare kallar fenomenet omväxlande online-tvångshandling eller datasmog. Det där som gör att du plötsligt, utan att du vet hur det gick till, finner dig fyllandes i ett bisarrt personlighetstest när du egentligen skulle arbeta.
Undersökningar inom finansvärlden visar att anställda där växlar arbetsuppgifter var tredje minut, och avbryts varannan minut. Detta skapar stress och är sällan effektivt.
Ett annat problem är e-posten. Pling säger det i burken och nyfiken som du är avbryter du det du håller på med. Det tar kanske bara någon halv minut att kolla mejlet. Men varje gång du avbryter en tankefigur tar det några minuter innan du återkommer till den. Och när du gör det är den inte riktigt densamma. Om detta händer 40 gånger på en dag så har arbetsdagen blivit fragmenterad och du går hem både stressad och otillfredsställd.
Detta hävdar psykologiprofessorn Gunnar Aronsson vid Arbetslivsinstitutet.
_Jag kan själv förbruka en hel dag med plock som egentligen inte har med jobbet att göra. Svara på mejl och så kommer det ett svar på svaret som jag förväntas svara på.
Lösningen är enligt Gunnar Aronsson självkonroll. Planera vad man ska göra under arbetsdagen och göra det. Ska man till exempel lösa en arbetsuppgift som tar en timme så ska man under den timmen stänga av allt som stör. Av med alla plingsignaler. Stäng internet om det inte behövs just då. Stäng av telefonerna. Sätt datorn på helskärm så att bara det dokument som du ska arbeta med syns.
_Folk har ett kontrollbehov. De måste bara veta vem det är som ringer, mejlar eller pockar på ens uppmärksamhet.
Istället bör man avdela tid för allt det där andra, alla mejl man ska svara på, telefonsamtal, hemsidor man ska besöka - det kan man avdela en timme vi slutet av arbetsdagen för, enligt Gunnar Aronsson.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.