Sedan finns de egna roliga sajterna man gärna besöker så där i förbifarten; nyhetssajter, börsinformation, sportresultat, de där biobiljetterna man ville köpa, googla på gamla klasskompisar... Detta surfande äter av arbetsdagen. Minuterna och timmarna tickar och när dagen är slut konstaterar du att du inte alls har hunnit med så mycket som du vill.
Forskare kallar fenomenet omväxlande online-tvångshandling eller datasmog. Det där som gör att du plötsligt, utan att du vet hur det gick till, finner dig fyllandes i ett bisarrt personlighetstest när du egentligen skulle arbeta.
Undersökningar inom finansvärlden visar att anställda där växlar arbetsuppgifter var tredje minut, och avbryts varannan minut. Detta skapar stress och är sällan effektivt.
Ett annat problem är e-posten. Pling säger det i burken och nyfiken som du är avbryter du det du håller på med. Det tar kanske bara någon halv minut att kolla mejlet. Men varje gång du avbryter en tankefigur tar det några minuter innan du återkommer till den. Och när du gör det är den inte riktigt densamma. Om detta händer 40 gånger på en dag så har arbetsdagen blivit fragmenterad och du går hem både stressad och otillfredsställd.
Detta hävdar psykologiprofessorn Gunnar Aronsson vid Arbetslivsinstitutet.
_Jag kan själv förbruka en hel dag med plock som egentligen inte har med jobbet att göra. Svara på mejl och så kommer det ett svar på svaret som jag förväntas svara på.
Lösningen är enligt Gunnar Aronsson självkonroll. Planera vad man ska göra under arbetsdagen och göra det. Ska man till exempel lösa en arbetsuppgift som tar en timme så ska man under den timmen stänga av allt som stör. Av med alla plingsignaler. Stäng internet om det inte behövs just då. Stäng av telefonerna. Sätt datorn på helskärm så att bara det dokument som du ska arbeta med syns.
_Folk har ett kontrollbehov. De måste bara veta vem det är som ringer, mejlar eller pockar på ens uppmärksamhet.
Istället bör man avdela tid för allt det där andra, alla mejl man ska svara på, telefonsamtal, hemsidor man ska besöka - det kan man avdela en timme vi slutet av arbetsdagen för, enligt Gunnar Aronsson.