Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fyra av tio SAS-anställda hotas av outsourcing

SAS överväger att outsourca sin markorganisation, inom vilken 40 procent av de anställda jobbar. I Sverige skulle drygt 1 000 anställda beröras av ett sådant beslut.
- Det skulle vara oerhört olyckligt för SAS, säger Sven Cahier, ordförande i SAS Tjänstemannaförening.
Anita Täpp Publicerad 6 september 2012, kl 10:25

Att SAS funderar på att försöka minska sina kostnader genom att sälja eller överlåta sin markorganisation på ett annat bolag är ett led i det sparprogram på 3,5 miljarder kronor som pågår inom koncernen.

Totalt skulle en outsourcing av verksamheten beröra totalt cirka 5 500 av koncernens anställda, däribland cirka 1 000 i Sverige. De flesta är trafikassistenter, som svarar för incheckning och annan kontakt med resenärerna på flygplatsen.Sven Cahier

Sven Cahier betonar att det ännu inte finns något beslut om att markorganisationen ska läggas ut på entreprenad och anser att det vore mycket olyckligt om ett sådant tas.

- Det finns ju två kategorier anställda som verkligen personifierar SAS gentemot våra kunder och det är kabinpersonalen och stationspersonalen, där trafikassistenterna exempelvis också hjälper resenärer som förlorat en väska eller som råkat ut för ett försenat flyg. Det är många gånger de som räddar kvar kunden hos SAS så det vore väldigt olyckligt att lämna ut den uppgiften till andra.

- Den oerhört starka företagsanda vi har innebär att personalen jobbar hårt och lojalt och så kan det aldrig bli med annan personal.

Något beslut om saken har alltså ännu inte tagits men enligt tidningen Dagens industri har processen redan inletts och SAS har kontakt med flera intressenter.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.