Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Framtidstro bland Saabpersonalen

Trots gårdagen dystra besked spirar optimism bland personalen på Saab. Vi har pratat med några Unionenmedlemmar om framtiden.
Redaktionen Publicerad 20 december 2011, kl 12:39

Namn: Anders Lydahl
Yrke: Controller på inköpsavdelningen
År på Saab: 42

Efter gårdagens besked - hur känns det?
- Jag har varit beredd ganska länge. Men visst är det tungt, min fru jobbar också här. Gun är sekreterare på tekniska avdelningen och har varit på Saab nästa lika länge, i 38 år. Vi har trivts och haft det väldigt bra under de här åren.

Hur tänker ni om framtiden?
- Närtiden handlar om att ta vad som finns och dra nytta av de skyddsnät som erbjuds. Jag är 60 år och Gun är 55 år, i nuläget är vi inte beredda att flytta. Vi bor billigt och är födda och uppväxta i Trollhättan.

Hur blir det med julfirandet?
- Julen blir bra, inga problem. Det är ingen idé att gräva ner sig. Ekonomiskt har vi reserver att ta av. Vår son är utflugen och har jobb. Att han har det bra är det viktigaste för oss.

Namn: Emelie Stigebrandt
Yrke: Ekonom
År på Saab: 2

Efter gårdagens besked - hur känns det?
- Det känns tragiskt att det är slut. Jag har förståelse för att en del är lättade för det har varit en väldigt utdragen process där ingen vetat hur det ska bli.

Hur tänker du om framtiden?
- Jag har fått ett nytt jobb och sa upp mig i förra veckan, så för min egen del ser jag ljust på framtiden. Men än så länge är jag kvar på Saab, just nu tar vi en dag i taget och inväntar hur konkursförvaltaren agerar.

Hur blir det med julfirandet?
- För min del är det ingen skillnad.



Namn: Zoran Kuzet
Yrke: Ingenjör
År på Saab: 15

Efter gårdagens besked - hur känns det?
- Det var rätt så förväntat, visst hade jag hoppats på att det skulle lösa sig. Annars hade jag sökt nytt arbete för länge sen.

Hur tänker ni om framtiden?
- Jag kommer att söka nytt ingenjörsjobb i närområde. Det är många år kvar till pensionen, det kommer att gå upp och ner. Visserligen kommer en större hop människor att nu söka nya arbeten men jag tror att det löser sig.

Hur blir det med julfirandet?
- Jag tänker köpa en extra flaska vin och en riktigt stor skinka.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.