Försäkringskassan har frågat 10 000 av landets förtidspensionerade om de anser sig sig kunna gå tillbaka till arbete inom tre år. Tolv procent svarade ja. Av dem mellan 20 och 29 år var 34 procent positiva, av de mellan 30 och 44 år sa 26 procent ja.
- Det bekräftar svar vi tidigare fått av folk med sjukpenning, där det var ännu fler som kunde tänka sig att gå tillbaka till jobb, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.
Svaren från båda grupperna innehåller förbehåll som ger intressant kunskap om vad som behöver göras på arbetsmarknaden, anser han.
- Mindre stressiga jobb, flexibla arbetstider, att jag kanske inte kommer en dag och att arbetsgivaren är förstående för min situation.
Hur man ska få fram sådana jobb är en fråga generaldirektören för våra sjukförsäkringar bollar över till andra, kanske i första hand regeringen.
Det bästa är om man kan lösa sådant via marknaden genom att subventionera med sänkta arbetsgivaravgifter och liknande, anser han.
- Sedan tror jag att det också krävs något extraordinärt. De här grupperna har varit borta länge från en arbetsmarknad där det i dag är tufft, med hårda krav på effektivitet. Det klarar inte de här människorna.
Hur det han kallar en alternativ arbetsmarknad för dem ska se ut vet inte Curt Malmborg, men han anser att den behövs. Samhall, där funktionshindrade arbetar, ser han inte som svaret.
- Många i sjukförsäkringssystemet är närmare arbetsmarknaden än de i Samhall. De har arbetsförmåga men inte tillräcklig för dagens tuffa arbetsmarknad. De skulle behöva en mellanvariant mellan Samhall och den ordinarie arbetsmarknaden.
Förtidspensionerade i jobb kräver annan arbetsmarknad
Drygt var tionde förtidspensionerad kan arbeta igen, enligt en enkät Försäkringskassan gjort. Då behövs en alternativ arbetsmarknad, tror generaldirektören Curt Malmborg.