Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förstämning på Volvo i Uddevalla

Volvos beslut att lägga ner bilfabriken i Uddevalla kom som en total överraskning för de anställda.
- Vi befinner oss i ett slags vakuum just nu och vet inte riktigt vad vi ska göra, säger Yvonne Söderqvist, ordförande i Unionenklubben.
Ola Rennstam Publicerad 4 oktober 2011, kl 13:14

Paninfarina har tillverkat cabrioletmodeller åt Volvo Personvagnar sedan 2005. I våras enades bolagen om att Volvo skulle ta över anläggningen i Uddevalla under 2013. Men nu står det klart att Volvo i stället kommer att lägga ner fabriken i samband med övertagandet.

I dagsläget utnyttjar fabriken endast 65 procent av sin totala kapacitet och den låga tillverkningsvolymen på cirka 10 000 bilar per år gör den olönsam. Däremot är personalen hett eftertraktad och samtliga medarbetare kommer att erbjudas arbete i Göteborg, Skövde eller Olofström.

- Medarbetarna på Pininfarina är mycket kompetenta bilbyggare. Vi hoppas därför så många som möjligt väljer att börja arbeta på någon av våra övriga anläggningar, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo PV.

På fabriken i Uddevalla arbetar 130 tjänstemän. Unionenklubben har ett 80-tal medlemmar och ordförande Yvonne Söderqvist har svårt att sätta ord på stämningen på arbetsplasten efter beskedet.

- Vi befinner oss i ett slags vakuum just nu och vet inte riktigt vad vi ska göra. Normalt jobbar vi tjänstemän mycket framåt och därför står vi nu mest och stampar. Det har varit en strid ström av medlemmar hela dagen, många kommer till oss i facket för att prata av sig. Jag har inte mött någon som är arg, en del är förvånade och många är ledsna, säger hon.

Kommer folk att flytta med till andra anläggningar?

- Det beror på vilken situation man har i livet och om man är villig att pendla. Det är åtta mil till Göteborg och motorväg hela vägen, men alla är inte Uddevallabor, många bor till exempel i Dalsland. Men jo, de flesta kommer nog att ta möjligheten i stället för att bli arbetslösa.

Yvonne Söderqvist anser att Volvo borde ha satsat mer resurser på att marknadsföra cabrioletprogrammet.

- Jag har förståelse för att man inte kan driva en fabrik med liten volym, men sen kan man fundera på varför det blivit på det viset. Vi har inte direkt varit prioriterade av försäljnings- och marknadsföringssidan, säger hon.

- De senaste tre åren har vi levt med en nedåtgående trend, det är trots allt en säsongsbil vi bygger. Men vi trodde inte att Volvo skulle göra det en gång till, de har lagt ner fabriken en gång tidigare (se faktaruta).

Vad händer härnäst?

- Många är oroliga och det finns mycket frågor just nu, det gäller att samla ihop dem och få ut svar till våra medlemmar. Vi sitter alla i samma båt och måste göra det bästa utav situationen.

- Den närmaste tiden blir det många möten med företaget och facken sinsemellan, och inom kort startar mbl-förhandlingarna, säger Yvonne Söderqvist.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.