Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäkringsbolag diskriminerar kvinnor

Publicerad

Försäkringsbolag diskriminerar kvinnor

Kvinnor får lägre årlig pension än män från sina privata pensionsförsäkringar, även om de betalat samma premie. Stoppa diskrimineringen, kräver tre fackförbundsordföranden i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nio försäkringsbolag av tio diskriminerar kvinnor som sparar i en privat pensionsförsäkring. Kvinnorna får mindre än männen på grund av att de statistiskt sett lever längre. Men de får mindre även om de avtalar om en kort utbetalningstid, till exempel mellan 65 och 70 års ålder. Försäkringsbolagen lurar och diskriminerar de 925 000 kvinnor som sparar i pensionsförsäkringar, menar Holger Eriksson (Tjänstemannaförbundet HTF), Anette Carnhede (ST) och Inger Efraimsson (SKTF).
AMF Pension hör till de försäkringsbolag som betalar lägre till kvinnor.
- Försäkringens fundament är att man aldrig är garanterad att få tillbaks lika mycket som någon annan. Historiskt sett har man tyckt att det var rättvist att kvinnor som kollektiv, respektive män som kollektiv, fick tillbaks det de betalat in. Och då blir det lägre för kvinnor eftersom de lever i snitt sex år längre än män. Nu är det dags att ta upp diskussionen inom branschen och undersöka om det är mer tidsenligt att göra på något annat sätt, säger Christer Elmehagen, vd för AMF Pension.
Han ska ta upp frågan inom branschens samarbetsorgan, Försäkringsförbundet.
- Detta lämpar sig inte för enskild hantering. Vi vinner inget på att få en uppdelning mellan olika försäkringsbolag, att några är bra för kvinnor, andra är bra för män, tycker han.
Det enda försäkringsbolag som behandlar män och kvinnor lika är KPA Pensionsförsäkringar. Följande bolag diskriminerar kvinnor: SEB Trygg Liv, Handelsbanken Liv, AMF Pension, Livia, Länsförsäkringar, Skandia, Salus Ansvar, SPP Liv och Folksam.
Hur stora summor det handlar om varierar från försäkring till försäkring. Ett exempel från ett bolag är att om en man och en kvinna sparar 500 kronor var varje månad i tjugo år får mannen 1 176 kronor mer per år i pension.
"Om vi skulle ha samma argumentation som försäkringsbolagen har eller använda samma princip på andra områden i samhället, så visar statistik att män är arbetslösa längre perioder än kvinnor. Män borde då med samma resonemang få lägre a-kasseersättning än kvinnorna", skriver de tre fackförbundsordförandena i debattartikeln.
Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, tycker att diskrimineringen är oacceptabel, men kan inte göra något åt den.
- Det är en brist i lagstiftningen. Vår jämställdhetslag gäller bara arbetslivet, så Jämo har inte mandat att göra någonting. Konsumenterna själva måste trycka på, och jag hoppas att många kvinnor protesterar hos försäkringsbolagen så att det här förändras, säger Raija Lounavaara, pressansvarig hos Jämo.
Jämo har försökt uppmärksamma regeringen på att många av de klagomål man får in faller utanför lagstiftningen. I exempelvis Norge finns en bredare jämställdhetslag som omfattar hela samhällslivet, och Jämo skulle vilja bredda lagen även i Sverige.

CARITA ANDERSSON © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.