Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäkring mot arbetslöshet

Publicerad

Försäkring mot arbetslöshet
kan ge lägre a-kassa

I tretton år har PTK:s utlandshandbok hjälpt till med praktiska råd för alla som planerar att åka utomlands och arbeta. Nu ska den läggas ut på nätet och en hemsida skapas för utlandsarbetare världen över.

- Tanken är att det ska bli en mötesplats där man kan byta erfarenheter av olika slag, säger Bo Ragnar på PTK.
Utlandshandboken innehåller råd och hjälp, bland annat tips om hur ett kontrakt för utlandsarbete bör utformas, med hjälp av en checklista som man kan följa.
- Det handlar till exempel om att se till att ens lön regleras efter valutakursen, så man skyddar sig mot inflationen. Det har faktiskt hänt att tekniker som trott sig få en bra lön har sett hur en inflation på 500 procent har ätit upp hela köpkraften på kort tid.
- Det är ju inte alls bara storföretag som skickar folk utomlands. Handboken skulle kanske inte behövas om det bara handlade om Ericsson. Men många småföretag skickar ut konsulter världen över, som har stor nytta av att få lite handgripliga råd, som till exempel att man verkligen måste se till att få ordentliga hälsokontroller gjorda. Såväl före utresan som om man byter land när man väl är ute.
I utlandshandboken tipsas också om att man bör återvända till Sverige med regelbunda intervall, för att hålla sig konkurrensduglig.
- Det finns faktiskt de som har varit ute och arbetat i 25 år i sträck som känner att de har hamnat i en fälla. De kan stanna i löneutvecklingen när företaget hänvisar till att de ändå inte kan få något arbete i Sverige, eftersom de inte har någon kunskap om villkoren hemma längre, säger Ragnar.
På hemsidan ska man också kunna få del av information om många av världens länder, från svenskar som arbetar där.
Definitivt beslut om att lägga ut utlandshandboken på nätet har inte tagits ännu, men PTK:s styrelse har ställt sig positiva till förslaget. Beslut i frågan kommer under hösten.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.