Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förlagskonflikten utvidgas

För att öka trycket på arbetsgivarna tas ytterligare cirka 340 Unionenmedlemmar på sex företag ut i strejk om tio dagar.
Niklas Hallstedt Publicerad 8 juni 2012, kl 16:08

I går inleddes strejken på sju tidningsförlag, reklambyråer, reseboknings- och betalningsföretag. Nu varslar Unionen om en utvidgning.

- Vi lade det första varslet den 28 maj, och det har inte gjort någon verkan ännu. Det här är till för att öka trycket på arbetsgivarna och få dem till förhandlingsbordet, säger Unionens avtalsexpert och konfliktgeneral Bo Hallberg.

Klockan 15 på tisdag om en vecka blir det strejk också på Ticket affärsresor, Bring Frigoscandia och Bring SCM, och Svensk Delgivningsservice AB. Dessutom utvidgas strejkerna på Aller Media och American Express Business Travel till att omfatta fler orter i Sverige.

Den stora stridsfrågan är om de anställda ska vara garanterade en viss löneökning. Unionens utgångsbud är en minsta höjning på 320 kronor i månaden, det vill säga samma summa som i de flesta avtal som man skrivit på tidigare.

Avsikten är bland annat att det ska finnas ett skydd mot godtycke, arbetsgivaren ska inte ensidigt kunna styra över lönen. Ingen ska heller riskera att bli helt utan löneökning.

Arbetsgivarsidan, Almega Tjänsteförbunden och Medieföretagen, vill inte ha någon individgaranti alls. Med individgarantier går det inte att föra meningsfulla lönesamtal mellan chef och medarbetare, hävdar arbetsgivarna som anser att garanterade löneökningar binder upp en alltför stor del av löneutrymmet.

Just i dag finns inget som pekar på en snar lösning, i alla fall inte om man lyssnar på Almega Tjänsteföretagens förbundsdirektör Stefan Koskinen. På Almegas hemsida kallar han situationen för "utpressningsliknande och omöjlig att ge efter för".

- Jag upplever att Almega har fastnat i ett politiskt ställningstagande som inte överensstämmer med verkligheten. Då måste man ompröva sin politik, säger Bo Hallberg enligt vilken det inte finns några inplanerade träffar med medlarna.

- Det är inget som hänt. Jag upplever det som helt dött.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.