Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förhandling om nedläggning av callcentret inleds på onsdag

I en månad har nu personalen strejkat för att få till ett kollektivavtal. I morgon inleds förhandlingen om en nedläggning.
- Jag hoppas arbetsgivaren har tagit sitt förnuft till fånga nu och tecknar ett avtal eftersom de har allt att vinna på det, säger ombudsmannen Patrik Åsell.
Anita Täpp Publicerad 23 april 2013, kl 15:35

Han kommer att delta i förhandlingen tillsammans med en annan ombudsman från Unionen. Den kommer att ske på ett advokatkontor på Östermalm i Stockholm, inte långt från Hamngatan, där callcentrets ägare Peak Partners har sitt huvudkontor.

Sedan de anställda, som tjänar 85 kronor i timmen och saknar försäkringar, pensionsavsättningar och ob-tillägg, strejkat för att få bättre villkor med hjälp av kollektivavtal meddelade arbetsgivaren för en dryg vecka sedan att man vill ha en förhandling med facket om en nedläggning av verksamheten.

Nu hoppas alltså Patrik Åsell att arbetsgivaren har kommit på andra tankar och vill teckna ett kollektivavtal.

- De har ju allt att vinna på det, eftersom det finns så mycket kompetens i företaget. Det här är ett företag som haft en stor personalomsättning medan de som strejkar ju är fantastiska människor som har visat ett enormt engagemang för att de vill vara kvar i företaget, fast med schysta villkor. Och det hoppas jag företaget ska se också.

Vad händer om arbetsgivaren ändå vill lägga ner?
- Då ska arbetsgivaren visa varför de ska göra det. Om de vill säga upp våra anställda medlemmar så måste de också visa att det finns saklig grund för det. Och om man gör det därför att medlemmarna vill ha kollektivavtal så tycker jag inte det är en rimlig förklaring, säger Patrik Åsell.

Vad gör ni om arbetsgivaren ändå lägger ner verksamheten?

- Då är en möjlighet att driva det här till tingsrätten.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.