Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företagen skänker mer

Förra året skänkte företagen i Sverige 979 miljoner kronor till välgörande ändamål. Det är framför allt utsatta barn och människor på flykt som får företagen att öppna plånboken.
Petra Rendik Publicerad 14 oktober 2013, kl 13:00

Enligt Svensk insamlingskontroll, har företagen blivit mer generösa på att skänka pengar till de så kallade 90-kontona. 2010 skänkte företagen totalt 611 miljoner kronor, förra året låg motsvarande siffra på 979 kronor. Det är en ökning på nästan 60 procent skriver TT.

Unicef, UNHCR, Rädda Barnen, Cancerfonden, Sveriges Olympiska Kommitté och SOS Barnbyar är de organisationer som får mest.

Sammanlagt tog 90-kontona emot 15,6 miljarder kronor förra året. Trots att företagen är generösare än på länge så utgör deras gåvor endast 6 procent - det är fortfarande privatpersoner och myndigheter som skänker mest pengar till välgörenhet.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.