Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företag stäms för sexuella trakasserier

Publicerad

Företag stäms för sexuella trakasserier

Kommentarer om brösten, porrbilder via e-posten och bilturer för att hålla chefen sällskap under lunchen. Det första jobbet efter gymnasiet blev inte vad den unga kvinnan tänkt sig. Nu stämmer hon företaget för sexuella trakasserier.

- Han har hanterat henne som om han ägde henne, och hon är oerhört kränkt, säger Anne Alfredsson, SIF:s förbundsjurist som lämnat in stämningsansökan till tingsrätten.
I januari fick den då 19-åriga kvinnan jobb på det lilla dataföretaget i Norrköping. Efter ett halvår blev hon uppsagd, enligt SIF på felaktiga grunder. Däremellan fick hon stå ut med chefens kommentarer om hennes och andras bröst och utseende, SMS-meddelanden där hon kallades för gullet, porrbilder via e-posten och att hon beordrades hålla honom sällskap under bilturer på lunchen. Till slut fick hon nog och sa ifrån.
Den manlige chefen tillbakavisar anklagelserna och anser sig själv trakasserad av kvinnan.
- Att bevisa sexuella trakasserier är svårt, men här har vi bra saker att ta på, till exempel porrbilder som han har skickat via e-mail, säger Anne Alfredsson.
Under det halvår kvinnan arbetade på företaget var hon ensam anställd större delen av tiden. Under våren anställdes en man, och vid en löneutbetalning favoriserades han. Kvinnan fick avdrag på lönen för en ledighet vid Kristi himmelsfärdshelgen, men det fick inte mannen. Detta, och den felaktiga uppsägningen, visar att kvinnan behandlats oförmånligt, menar SIF.
- För att en arbetsgivare ska kunna fällas för sexuella trakasserier måste den som utsätts på något sätt fått en negativ behandling när hon avvisat inviterna, berättar Anne Alfredsson.
Kvinnan yrkar nu på skadestånd för det hon utsatts för; 100 000 kronor för de sexuella trakasserierna, 75 000 kronor för den felaktiga uppsägningen samt en månadslön varje månad fram tills dess att huvudförhandlingen i tingsrätten sätter igång. Eftersom företaget inte hade något kollektivavtal drivs målet i tingsrätten. Hade företaget haft avtal hade fallet hamnat i Arbetsdomstolen.

CARITA ANDERSSON © siftidningen 2000 ©

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.