På en handelsplats hos Alecta och via investmentbanken Carnegie går det att köpa och sälja rättigheter till överskottet. För företaget som köper är det ett billigt sätt att betala framtida pensioner. Priset ligger just nu på drygt 80 procent av värdet.
För säljaren är det ett sätt att få loss pengar snabbt. Ett företag får dock inte sälja hela sin rätt till överskottet. Enligt Alectas regler ska säljaren allra minst behålla dispositionsrätten till ett belopp som täcker sju års pensionspremier för de anställda. Men undantag görs, exempelvis för företag i akut likviditetskris. Ytterligare en spärr finns. Försäljningen ska godkännas av en intern nämnd hos Alecta, i vilken arbetsgivarsidan och facket har varsin representant. Fackets representant, SIF:s pensionsexpert Gunilla Dahmm, undersöker om det finns något problem med överlåtelsen och hör i vissa fall efter med det lokala facket. Skulle parternas representanter i nämnden ha motstridiga åsikter går avgörandet till Alectas styrelse.
Hittills har pensionsrätter för mellan 300 och 400 miljoner kronor överlåtits.
Är det rimligt att företag kan sälja delar av sin rätt till överskottet utan att blanda in facket, Gunilla Dahmm?
–Det är naturligtvis inte bra att man kan överlåta pensionsrätter utan att tillfråga det lokala facket. Men man kan inte heller låsa in pengar för företaget.
NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 2001
Se även: Facklig kritik stoppar utbetalningar
Framgång för SPF i rätten
Stockholms tingsrätt har beslutat att frågan om fördelning av överskottsmiljarderna kan prövas i domstol.
– En klar poängseger, säger Olof Johansson, utredare på Sveriges Pensionärsförbund (SPF) och som är en av dem som stämt Alecta.
Tiotaggare riskerar sämre pension
Höginkomsttagare med alternativa pensionslösningar kan bli förlorarna när företagens ITP-avgifter sänks med 15 procent nästa år.
Pensionen för blivande ITP-pensionärer är bestämd på förhand och påverkas inte av sänkningen. Däremot kan den betyda att många som tjänar över 10 basbelopp, 366000 kronor, om året och har alternativ ITP går miste om pensionspremier på flera hundra kronor i månaden. Anledningen är att arbetsgivaren ofta betalar en premie motsvarande kostnaden för normal ITP.
Rolf Lundqvist, SIF:s representant och vice ordförande i Alectas styrelse, anser att styrelsen inte hade något alternativ. I längden skulle det, enligt Lundqvist, vara svårt för Alecta att ta in mer pengar än vad som behövs från företagen.