Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fördjupad kris i allmänna klubben

Publicerad


Fördjupad kris i allmänna klubben

Krisen i SIF:s största fackklubb med 17 000 medlemmar i Stockholm blir allt djupare. Styrelsen har uppmanats att "ligga lågt", en psykolog har kopplats in och vice ordföranden Jan Rintala överväger att lämna förbundet.
Den kritiska majoriteten i styrelsen för allmänna klubben (ATK) i Stockholm vill ha en riktig fackklubb, inte en trivselklubb för alla medlemmar som saknar klubb på arbetsplatsen. De accepterar inte en modell där de likställs med "allmän grupp" utan reellt inflytande över ekonomi och verksamhet. En tvist om stadgarna och deras efterlevnad ligger också i botten.
Veckoslutet 11-12 september for styrelsen på arbetsresa till Åland för att planera nästa års verksamhet. Men ordföranden Christina Johansson vägrade att åka med.
En vecka före resan hade motsättningarna spetsats till. Motioner och andra handlingar som skulle behandlas på ett möte med SIF-Stockholms avdelningsstyrelse (AS) hade i datorutskrift Christina Johanssons namn under besluten. Hon hade dock inte undertecknat papperen.
Johansson hade inte varit närvarande när besluten fattades. Hon tog dessutom avstånd från besluten. Beskyllningar om "namnförfalskning" och bristande respekt hängde i luften.
– Det var en knepig situation. Vi bordlade ärendena tills förbundssekreteraren hinner titta på hanteringen, säger Ulla Löfdahl, ordförande i AS.
AS vädjade sen till samtliga att "hålla en låg profil" i väntan på att den utredningsgrupp som ska lägga förslag till lösning av motsättningarna blir klar. Gruppen förstärks nu med en psykolog, ett proffs på konfikthantering. Samtidigt tillsattes ytterligare en grupp som ska jobba fram mål för olika medlemsgrupper i SIF-Stockholm.
Jan Rintala, vice ordförande i ATK, gillar inte den nya arbetsgruppen.
– Den ska ju delvis jobba med samma saker. Därmed försvinner halva mandatet för den första gruppen. Tidspressen är inte heller lyckad. Utredningarna ska vara klara i november.
Rintala reserverade sig i AS mot beslutet att det bara ska finnas en kontaktperson – ordföranden Christina Johansson – mellan ATK och avdelningskontoret.
– Det stryper arbetet. Vi hade förut ett presidium med tre personer som skötte de administrativa kontakterna.
– Jag är väldigt besviken på att förbundet låtit det här utvecklas till en konflikt. Jag är på väg att lämna SIF efter åtta år som medlem. Som säljare kan jag gå med i andra organisationer, säger Jan Rintala.
Hans bitterhet riktas framför allt mot Christina Johansson och personalen på kontoret. Han menar att de inte förstått den nya andan och ledamöternas drivkrafter. Att en och annan uppträtt lite burdust eller har avvikande åsikter måste man kunna tolerera.
Majoriteten i ATK-styrelsen lutar åt att hela höstens verksamhet nu måste tonas ner och att tre medlemsmöten får ställas in. Christina Johansson, som även sitter i förbundsstyrelsen, säger att hon ska delta i höstens styrelsemöten i allmänna klubben men vill i övrigt inte kommentera läget.
Ulla Löfdahl, avdelningsstyrelsens ordförande:
– Det handlar absolut inte om att tona ned det fackliga arbetet. Vi ska bara ligga lågt i betydelsen att inte trappa upp konflikten ytterligare. Det ska inte gå ut över medlemsverkamheten. Motioner kommer att hinna behandlas.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.