Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förbunden tänker för mycket på sig själva

Publicerad
TCO:s ordförande Inger Ohlsson:
"Förbunden tänker för mycket
på sig själva"

Alla förbund inom TCO borde rannsaka sitt agerande. De tänker ofta lite för mycket på sina egna intressen. Det säger Inger Ohlsson i en kommentar till det gemensamma utspelet från SIF, HTF, SKTF och ST.

Samtidigt ställer hon sig inte avvisande till tankarna på att ändra TCO-styrelsens sammansättning för att bättre spegla förbundens storlek.
- Jag personligen vill se en mindre, effektivare styrelse. Vi får väl diskutera frågan. Det är en svår avvägning man måste göra.
I det gemensamma svaret talas om hur TCO i framtiden bör bli mindre, mer koncentrerat, och framförallt ägna sig åt internationella frågor. SIF:s kanslichef Curt Malmborg säger till SIF-tidningen att TCO inte ska ha "en stående armé av utredningsresurser".
- Jag har svårt att känna igen mig i den beskrivningen, säger Inger Ohlsson.
- Vi får väl återigen ta upp diskussionen om vilka resurer TCO ska ha, och vilka uppgifter vi ska ägna oss åt. Men man måste ha klart för sig att man inte bara kan agera internationellt, det är ju en förlängning av det nationella arbetet.
- Det sades vid förra kongressen att förbunden skulle försöka samarbeta med varandra i större utsträckning. Det har visat sig vara ganska dåligt ställt med det i praktiken, trots att vi som arbetar på TCO har försökt hjälpa till.
I vertikalförbundens utspel talas om "inre spänningar och motsättningar" i TCO:s arbete.
- Om man ser tillbaka i TCO:s historia så har sådant alltid förekommit, säger Inger Ohlsson. Förbunden innehåller medlemmar från alla delar av samhället, så egentligen är det kanske inte konstigt. Man skulle kanske behöva vara lite mer generös mellan förbunden. Det blir ofta så att de framförallt tänker på sina egna intressen. Alla förbund borde nog rannsaka sig själva en aning.
Ett annat förslag som de fyra stora tjänstemannaförbunden presenterade gäller att på sikt slå ihop TCO, LO och SACO.
- Det kan man väl alltid diskutera, säger Inger Ohlsson. Det är ju så långt borta, det är ganska ofarligt att ta upp. Jag har svårt att se att LO skulle släppa sin koppling till socialdemokratin. Samtidigt arbetar vi för att utveckla samarbetet mer med SACO. I de frågorna tycker jag att TCO är drivande.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.