Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Förbättra a-kassan viktigaste åtgärden"

Arbetslösheten i Sverige kan öka med upp till
200 000 personer, enligt en rapport från TCO.
- Sverige och världen står inför sin allvarligaste utmaning på decennier, säger Sture Nordh.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad
Sture Nordh, TCO-ordförande

Den ekonomiska krisen är den snabbast spridda globala jobbkrisen i modern tid och kommer att drabba hela världen. Om inget görs riskerar krisen att förvärras ytterligare.
- Nu krävs starkt ledarskap från politikerna och snabba insatser för att hålla uppe efterfrågan, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Hur tungt väger TCO:s åsikter i dessa sammanhang?
- Det får vi väl se! Vi är allt fler, ekonomer, medlemmar, ombudsmän och andra, som inser hur allvarlig den här situationen är. Väldigt många fackliga medlemmar hotas av arbetslöshet. I det läget är det fel att sitta still.

TCO skriver i sitt krisprogram att det är centralt att ge trygghet och framtidstro och föreslår breda åtgärder för att upprätthålla efterfrågan. Det handlar bland annat om riktade stöd till barnfamiljer, studerande, sjuka och arbetslösa. Inkomstökningar för dessa grupper går nämligen direkt till konsumtion vilket håller de ekonomiska hjulen igång.

Arbetslöshetsförsäkringen måste återuppbyggas. A-kasseavgiften måste till exempel sänkas och ersättningstaket höjas kraftigt. Barnbidrag, och framförallt studiebidrag behöver höjas ordentligt, åtminstone som en tillfällig reform under två år.
Dessutom behövs rejäla räntesänkningar, utbildningssatsningar och tidigareläggning av miljö- och infrastrukturinvesteringar. De föreslagna åtgärderna beräknas kosta mellan 30 och 50 miljarder kronor, eller 1-2 procent av BNP, enligt krisprogrammet.

Vilken är den enskilt viktigaste åtgärden?
- Alla åtgärder är viktiga, men om jag måste ange en enda så är det att förbättra a-kassan. Den låga ersättningsnivån gör alla, även de som har jobb, skrämda, vilket hämmar konsumtionen, säger Sture Nordh.

Det hela ska finansieras med hjälp av det stora budgetöverskottet som byggdes upp under högkonjunkturen. Det ska användas nu. Man måste även tillåta underskott i budgeten om skulle det gå så långt, anser han.

Denna uppfattning delas dock inte av statsminister Fredrik Reinfeldt, som enligt Aftonbladet tycker att Sverige inte behöver något krispaket. Sture Nordh menar att det är en märklig ståndpunkt.

- För bara tio dagar sedan talade finansministern om en revidering av prognosen till under noll, eller till och med om en negativ tillväxt. Och ordföranden i regeringens eget finanspolitiska råd, Lars Calmfors, säger att lågkonjunkturen riskerar att fördjupas för svensk del om inget görs. Krispaketet kommer att komma, säger han övertygat.

Att konsumera sig ur krisen - vilka konsekvenser kan det få för andra områden, till exempel för miljön?
- Vi kommer inte att se fler konsekvenser nu än för ett halvår sen, snarare färre. Man måste bromsa fallet, och det finns inga enkla samband. Den allvarligaste frågan är den ekonomiska krisen. Då får resten vänta, säger Sture Nordh.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.