Den ekonomiska krisen är den snabbast spridda globala jobbkrisen i modern tid och kommer att drabba hela världen. Om inget görs riskerar krisen att förvärras ytterligare.
- Nu krävs starkt ledarskap från politikerna och snabba insatser för att hålla uppe efterfrågan, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Hur tungt väger TCO:s åsikter i dessa sammanhang?
- Det får vi väl se! Vi är allt fler, ekonomer, medlemmar, ombudsmän och andra, som inser hur allvarlig den här situationen är. Väldigt många fackliga medlemmar hotas av arbetslöshet. I det läget är det fel att sitta still.
TCO skriver i sitt krisprogram att det är centralt att ge trygghet och framtidstro och föreslår breda åtgärder för att upprätthålla efterfrågan. Det handlar bland annat om riktade stöd till barnfamiljer, studerande, sjuka och arbetslösa. Inkomstökningar för dessa grupper går nämligen direkt till konsumtion vilket håller de ekonomiska hjulen igång.
Arbetslöshetsförsäkringen måste återuppbyggas. A-kasseavgiften måste till exempel sänkas och ersättningstaket höjas kraftigt. Barnbidrag, och framförallt studiebidrag behöver höjas ordentligt, åtminstone som en tillfällig reform under två år.
Dessutom behövs rejäla räntesänkningar, utbildningssatsningar och tidigareläggning av miljö- och infrastrukturinvesteringar. De föreslagna åtgärderna beräknas kosta mellan 30 och 50 miljarder kronor, eller 1-2 procent av BNP, enligt krisprogrammet.
Vilken är den enskilt viktigaste åtgärden?
- Alla åtgärder är viktiga, men om jag måste ange en enda så är det att förbättra a-kassan. Den låga ersättningsnivån gör alla, även de som har jobb, skrämda, vilket hämmar konsumtionen, säger Sture Nordh.
Det hela ska finansieras med hjälp av det stora budgetöverskottet som byggdes upp under högkonjunkturen. Det ska användas nu. Man måste även tillåta underskott i budgeten om skulle det gå så långt, anser han.
Denna uppfattning delas dock inte av statsminister Fredrik Reinfeldt, som enligt Aftonbladet tycker att Sverige inte behöver något krispaket. Sture Nordh menar att det är en märklig ståndpunkt.
- För bara tio dagar sedan talade finansministern om en revidering av prognosen till under noll, eller till och med om en negativ tillväxt. Och ordföranden i regeringens eget finanspolitiska råd, Lars Calmfors, säger att lågkonjunkturen riskerar att fördjupas för svensk del om inget görs. Krispaketet kommer att komma, säger han övertygat.
Att konsumera sig ur krisen - vilka konsekvenser kan det få för andra områden, till exempel för miljön?
- Vi kommer inte att se fler konsekvenser nu än för ett halvår sen, snarare färre. Man måste bromsa fallet, och det finns inga enkla samband. Den allvarligaste frågan är den ekonomiska krisen. Då får resten vänta, säger Sture Nordh.