- Rekryteringen väckte starka reaktioner, många som jobbat länge upplevde att de aldrig fick chansen, säger Sifklubbens ordförande Annica Eriksson.
Samtidigt har jämställdhetskommitténs arbete tagit fart. Just nu pågår utvärderingen av fjolårets jämställdhetsplan och facket tror att ett avtal om föräldralön är nära.
- Vi har tittat på en modell där företaget fyller upp till 90 procent upp till 40 000 kronor i månaden under 195 dagar, säger Annica Eriksson.
En lönekartläggning genomförs i syfte att upptäcka osakliga löneskillnader.
Med jämställdhetsplanen som bas tas också ämnet upp på internutbildningar.
- Vi kan diskutera vilken människosyn en chef förmedlar som tillåter pornografiska bilder, berättar Annica Eriksson.
Fortfarande är kvinnorna en minoritet på företaget, av drygt 1 200 är cirka 200 kvinnor. För att stötta dem har två nätverk bildats.
- Kvinnorna ska göras synliga i en stor organisation. Det här är också en chans att få fram kvinnornas synpunkter, säger Annica Eriksson.
Även om företagets policy är att hälften av alla nyrekryteringar ska vara kvinnor saknas fortfarande strategier för att hjälpa kvinnor till chefsbefattningar. Av drygt 70 chefer är 10 kvinnor. Något extra stöd till kvinnliga chefer finns inte heller.
Husums fabrik ägs av den finska koncernen M-Real, tidigare Metsä-Serla, med ett 20-tal pappersbruk i Europa och cirka 21 500 anställda.
CHRISTINA SWAHN