Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Flyganställda slipper arbetstidsförsämringar

Flygfacken i Europa kan pusta ut - förslaget om försämringar som bland annat innebär längre flygtider röstades igår ner i EU-parlamentets transportutskott och kommer med stor sannolikhet inte bli av.
Johanna Rovira Publicerad

Förändringar i regelverket som innebär att flygbolagen får fritt fram att kräva av sina anställda att arbeta 22 timmar utan vila och göra nattflygningar på 12 timmar i sträck har oroat Europas kabinpersonal och piloter. Förmodligen skulle alla passagerare också haft fog för oro eftersom forskare slagit fast att gränsen för hur länge personal kan flyga säkert går vid tio timmar.  

- Det fanns en överenskommelse om att man skulle utnyttja medicinsk expertis när man ändrade i regelverket och olika utredningar har beställts. Men sedan har man inte tagit hänsyn till utredningarna, säger Michel Collins, Unionens avtalsansvarige för civilflyget och vice ordförande i Europeiska transportarbetare federationens flygsektion.

ETF har tillsammans med andra grupper motionerat mot förslaget och i går röstades denna motion igenom med siffrorna 21 mot 13 i parlamentets transportutskott.

- Med största sannolikhet kommer hela parlamentet att avvisa förslaget och det är goda nyheter,  säger Michel Collins.

- Det här visar att vi genom våra federationer faktiskt lyckas påverka lagstiftningen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.