
23 procent eller nästan var fjärde arbetande person mellan 25 och 64 år kan tänka sig jobba längre än till 65. Det är en ökning med tre procent jämfört med för fyra år sedan. Det visar en AMF-undersökning som presenteras i Dagens Nyheter.
Undersökningen visar också att andelen som inte vill arbeta längre upp i åldrarna har ökat, från 42 till 43 procent.
Generellt är män mer villiga att skjuta på pensionsdagen än kvinnor, även lönens storlek påverkar. 48 procent av kvinnorna vill inte fortsätta jobba efter 65-årsdagen. Mest negativa är kvinnor med en månadsinkomst under 20 000 kronor, där mer än hälften säger nej.
Resultatet speglar också åsikterna bland Unionens medlemmar. En undersökning som förbundet gjorde i våras bland medlemmar i åldrarna 60-70 år visar att många kan tänka sig att stanna kvar längre i arbetslivet - om förutsättningarna är de rätta.
I åldersgruppen 60-65 år är två tredjedelar, enligt Unionens undersökning, ointresserade av att jobba ytterligare några år efter tänkt pension medan 30 procent är intresserade.
I gruppen 66-70 år är så många som 71 procent positiva till att fortsätta arbeta som de gör i dag. Medan endast 24 procent anger att det är ointressant.
Bland Unionenmedlemmarna är det främst män som är högre tjänstemän, med hög lön och hög utbildning, som väljer att fortsätta arbeta efter 65 år.