Nya siffror från Försäkringskassan visar att antalet som nekades sjukpenning eller fick den indragen har ökat dramatiskt under de tre sista månaderna 2009.
Enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender är förklaringen oftast de ändrade bestämmelserna.
- Reglerna är mycket tydligare nu och har tydliga tidsgränser om när vissa insatser ska vara gjorda. Då kan man också komma fram till att rätten till sjukpenning upphör, säger hon till Ekot.
De som nekas sjukpenning kan delas upp i två grupper. Dels de som får avslag direkt, och som alltså aldrig får någon sjukpenning, och dels de som får sin sjukpenning indragen fast att de tidigare har ansetts vara för sjuka för att kunna jobba. Just indragningarna har mer än tredubblats de sista månaderna 2009, jämfört med samma period året före.
Regelverket säger numera att den som har varit sjuk i sex månader ska prövas mot jobb på hela arbetsmarknaden. Detta har gjort att betydligt fler får avslag.
De nya reglerna kom till för att regeringen vill minska sjukskrivningarna, och sjuktalen har gått ner. 2003 hade Sverige de högsta sjuktalen någonsin med 290 000 sjukskrivna. De senaste tolv månaderna har den siffran krympt till mindre än hälften, eller i genomsnitt 122 000 sjuka.
I Eko-intervjun säger Adriana Lender att de minskade volymerna kan vara en förklaring till att fler människor nu nekas sjukpenning.
- När vi hade väldigt mycket ärenden som flöt in i myndigheten så hade vi ett väldigt sjå med att betala ut ersättningarna, och då kom också utredningarna ofta på mellanhand. Nu kan vi göra de tidigare och bättre, och det kan naturligtvis leda till avslag.