Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler än någonsin ringer fackets hjälptelefon

Sedan starten 2008 har antalet sommarjobbare som ringer TCO:s Sommarjobbsexperten ökat stadigt. Bara sedan förra sommaren har samtalen ökat med 25 procent. Men det är också fler arbetsgivare som ringer.
Linda Svensson Publicerad 15 augusti 2011, kl 12:42

Främst är det anställda inom service och försäljning som ringer till Sommarjobbsexperten och ställer frågor om lön, villkor, arbetstider och arbetsmiljö. En återkommande grupp som har problem är säljare som efter ett par veckor på gator och torg inser att de inte kommer att få någon lön, eftersom försäljningen inte går bra, och lönen ofta är helt provisionsbaserad.

- Ofta invaggas de i en tro att det inte kommer att vara några problem att sälja. Vi vill inte avråda folk från att ta såna jobb, det är inte olagligt att ha hundra procent provision. Men vi kan höja en varningsflagg, säger Caroline Westrell, rådgivare på Sommarjobbsexperten.

Många som ringer har ett hum om vad som gäller och hur det borde vara.

- Vi har fler resonemangssamtal. Det är smarta, unga vuxna som är inne på rätt linje, men behöver ett bollplank.

I år är det också fler arbetsgivare som hört av sig. Ofta är det mindre företag som inte har full koll på alla regler.

- De ringer i all välmening. De undrar ofta vad som är en skälig lön och hur villkoren ser ut för olika åldrar. Det är jättekul, det är så vi vill ha det, säger Caroline Westrell.

Fakta

Sommarjobbsexperten håller öppet augusti ut och nås på
020-130 11 12 eller facketforandras.nu

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.