Antalet anmälningar rörande arbetslivet ökade med 27 procent, från 273 till 346 fall, enligt DO:s årsredovisning.
Aktuella studier visar att den etniska sorteringen är omfattande. Arbetssökande som inte har svenskklingande namn väljs bort. Likaså unga män med arabiska/afrikanska efternamn. De kallas till intervju i mindre omfattning än dem med svenska namn trots likvärdiga meriter.
Kvinnor utgör 47 procent av anmälarna, vilket är en ökning. Fler anmälningar och bättre utredningar har lett till att fler ärenden har fått positiv utgång för anmälaren.
Också stämningarna ökade. DO väckte talan i Arbetsdomstolen i åtta nya mål. Det kom 488 anmälningar om bostadsdiskriminering, en ökning med 14 procent.
DO Katri Linna på fredagens presskonferens:
- Vad behövs för att förhållandena ska bli bättre? Samma rättigheter och möjligheter som alla andra räcker ganska långt. Till de mest utsatta grupperna hör romer. Trots det har det kommit mycket få anmälningar från dem. Troligen därför att de inte känner till sina rättigheter och kanske inte tror att någon myndighet kan hjälpa dem. Därför har vi gjort riktade åtgärder för dem, och det har gett resultat. Det blev 19 procent fler anmälningar 2007.
DO har på eget initiativ tagit itu med diskriminering som drabbar landets urbefolkning samerna. Markfrågor kan vara nog så infekterade i lokala samhällen.
- Vi har stämt Krokom kommun i Jämtland för att man systematiskt uteslöt samer från att bli delaktiga i ett bygglovärende. Det är vad jag kallar kränkning, säger Katri Linna.