Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler arbetssökande anmäler diskriminering

Gruppen arbetssökande stod för de flesta anmälningarna till ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) under fjolåret. Det framkom vid en pressträff med DO Katri Linna på fredagen.
Lisbeth Nieminen Publicerad
Katri Linna, DO

Antalet anmälningar rörande arbetslivet ökade med 27 procent, från 273 till 346 fall, enligt DO:s årsredovisning.

Aktuella studier visar att den etniska sorteringen är omfattande. Arbetssökande som inte har svenskklingande namn väljs bort. Likaså unga män med arabiska/afrikanska efternamn. De kallas till intervju i mindre omfattning än dem med svenska namn trots likvärdiga meriter.

Kvinnor utgör 47 procent av anmälarna, vilket är en ökning. Fler anmälningar och bättre utredningar har lett till att fler ärenden har fått positiv utgång för anmälaren.

Också stämningarna ökade. DO väckte talan i Arbetsdomstolen i åtta nya mål. Det kom 488 anmälningar om bostadsdiskriminering, en ökning med 14 procent.

DO Katri Linna på fredagens presskonferens:
- Vad behövs för att förhållandena ska bli bättre? Samma rättigheter och möjligheter som alla andra räcker ganska långt. Till de mest utsatta grupperna hör romer. Trots det har det kommit mycket få anmälningar från dem. Troligen därför att de inte känner till sina rättigheter och kanske inte tror att någon myndighet kan hjälpa dem. Därför har vi gjort riktade åtgärder för dem, och det har gett resultat. Det blev 19 procent fler anmälningar 2007.

DO har på eget initiativ tagit itu med diskriminering som drabbar landets urbefolkning samerna. Markfrågor kan vara nog så infekterade i lokala samhällen.
- Vi har stämt Krokom kommun i Jämtland för att man systematiskt uteslöt samer från att bli delaktiga i ett bygglovärende. Det är vad jag kallar kränkning, säger Katri Linna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.