Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fjorton uppsagda gick tillsammans till ny arbetsplats

Sedan klubbordföranden Margareta Hagström och hennes kollegor på WM-Data blivit uppsagda la hon ut krokar åt alla håll. Snart kunde flertalet gemensamt gå till en ny arbetsgivare.
Publicerad
- Visst var det otroligt att det lyckades, säger Margareta Hagström.
Hon hade arbetat som elkonstruktör på samma arbetsplats i femton år när hon som klubbordförande på WM-Data Industrial Solutions i Karlstad i höstas fick besked om att hela elavdelningen skulle läggas ned.
De hade tagits över av WM-Data tre år tidigare.
- Jag tror det var så att vi inte passade in i företagets profil. Därför la de ned så snart vi började gå lite sämre.
Efter uppsägningen av de nittion konsulterna gjorde arbetsgivaren i stort sett ingenting, enligt Margareta.
- När vi bad dem lyssna runt för att se om någon kunde ta över tyckte de det var lönlöst. Ingen skulle vilja ha oss. Den enda hjälp de erbjöd var att de få som hade en uppsägningsmånad i stället skulle få två.
Margareta var desto mer aktiv och frågade alla hon mötte om de hade nytt jobb åt konsulterna. Ryktet spreds och snart fick hon napp. En dag hörde en chef för Ångpanneföreningen i Karlstad av sig och redan veckan därpå hade företaget konstaterat att de uppsagda hade den kompetens man behövde och att de kunde erbjuda jobb åt fjorton av dem.
- Man saknade, som enda region i landet, just den kompetens vi har. Och även om man egentligen inte tänkt skaffa den just nu så ville man inte gå miste om den här möjligheten. Så visst hade vi tur, säger Margareta.
Hon är nöjd med att ha lyckats hålla ihop sina killar, som hon säger.
- Situationen gör alla oroliga och en del hade redan fått erbjudanden från andra håll. Jag såg det som min uppgift att försöka se till att alla blev kvar tills vi hittat en lösning.
Sedan arbetsförmedlingen snabbt ställt upp genom att ordna kompletterande utbildning gick övergången mellan företagen smidigt. WM-Data tillät att konsulterna tog med sig sina uppdrag och därför har flertalet kunnat fortsätta arbeta utan uppehåll. De övriga börjar på Ångpanneföreningen i mars.

ANITA TÄPP





.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.