Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fick rätt mot a-kassan

Ska den som blivit nekad a-kassa fortsätta att skicka in kassakort? Nej, det faller på sin egen orimlighet konstaterar kammarrätten i en ny dom. Därmed ger man Unionenmedlemmen Cathrine Hedberg rätt i hennes långdragna tvist med a-kassan.
Ola Rennstam Publicerad 3 december 2012, kl 13:37

Den 3 juni 2010 beslutade Unionens a-kassa att inte bevilja Kungsbackabon Cathrine Hedberg ersättning för fyra månaders arbetslöshet.
- Unionen ville inte hjälpa mig att driva fallet eftersom de inte trodde att jag hade någon chans att vinna, så jag valde att överklaga själv. Jag är väldigt envis när jag vet att jag har rätt och det här blev en principsak för mig, berättar Cathrine Hedberg.

Och rätt fick hon. I november 2011 slog förvaltningsrätten fast att Cathrine Hedberg hade rätt till ersättning. Men när hon skickade in kassakorten för den aktuella perioden började nästa cirkus - a-kassan nekade henne på nytt ersättning och denna gång med motiveringen att kassakorten kommit in för sent. Enligt regelverket ska kassakort nämligen skickas in inom nio månader och nu hade det alltså gått ett och ett halvt år.

 Denna gång fick Cathrine Hedberg hjälp av Unionens jurister att driva fallet till förvaltningsdomstolen som gav henne rätt. A-kassan överklagade till kammarrätten som nu gått på samma linje. I sin dom konstaterar rätten att det faller på sin egen orimlighet att en person som blivit nekad ersättning ändå ska fortsätta skicka in kassakort.

- Det känns väldigt bra att jag har fått rätt, men jag är ganska säker på att domen kommer att överklagas. Jag ser inte ärendet som avslutat förrän jag fått pengarna utbetalda så det är för tidigt att ropa hej. Detta är tredje domslutet och de ger sig liksom inte. Det är dåligt att det ska behöva gå så här långt, säger Cathrine Hedberg.

Unionens jurist Erika Ejderhamn Roupé, som drivit ärendet, konstaterar att kammarrätten har satt ner foten i frågan väldigt tydligt.
- Det är väldigt bra formulerat i domen att det faller på sin egen orimlighet att en person ska behöva skicka in kassakort under en pågående tvist om själva grundfrågan - det är ganska hård kritik. Jag känner inte till att andra  a-kassor gör så här och min förhoppning är att Unionens a-kassa nu kommer att följa den här domen, säger hon.

Under processen har Unionens a-kassa hävdat att det funnits information om niomånadersregeln på kassans hemsida. Därmed måste medlemmen anses vara underrättad om vad som gäller och borde ha förstått vikten av att skicka in kassakorten fortlöpande. Cathrine Hedberg håller inte med.
- Det enda jag fick var ett brev med ett avslag, de skickade inte ens nya kassakort att fylla i och de hänvisade aldrig till någon hemsida, säger hon.
- A-kassan har hållit på pengarna i över två år och jag kan inte tänka mig att jag får någon ränta på dem. Förhoppningsvis kan den här domen bli till hjälp för andra som hamnat i samma situation.

Unionens a-kassa har inte hunnit analysera domen närmare men beskriver den som "tydliggörande" av regelverket, vilket var kassans ambition med överklagandet. A-kassan har inte möjlighet att överklaga kammarrättens dom till Högsta förvaltningsrätten. Det kan däremot IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, som ännu inte tagit ställning i frågan.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.