Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fem regioner ökar

September kan innebära ett trendbrott i medlemsutvecklingen. Visserligen är det minussiffror för Unionen totalt, men bara 300, jämfört med juli månads nästan 1 850. Dessutom är det fem regioner som fått in fler medlemmar än de förlorat.
Linda Svensson, Johanna Rovira Publicerad

Sydost, Sjuhall, Göteborg, Skaraborg och Östra Sörmland/Gotland ökar sina medlemssiffror i september. Siffrorna kan tyckas låga, som mest 28 fler medlemmar, men poängen är att medlemstappet bromsats upp.

- Man får vara lite ödmjuk i hur man tolkar siffrorna, säger Thomas Hagman, regionchef i Skaraborg och Väst, under den pågående kongressen i Örebro.

I hans region Väst fortsätter nedgången i september med 21 medlemmar färre, men i Skaraborg däremot slutar siffrorna på plus 14 yrkesaktiva samt egna företagare.

- Vi hoppas att det är ett trendbrott. Det kan bero på många saker. Vi har i alla regioner gjort ett jättearbete när det gäller rekrytering, och ökningen kan bero på det. Men vi har nog fått medvind av den snabba konjunkturförändringen.

Bettina Johansson, regionchef i Sydost, tror att ett antal storvarsel i regionen har bidragit till att fler har gått med i Unionen.

- Det har varit oroligt på arbetsmarknaden. Vi har haft flera stora varsel tidigare än andra, och då har vi varit ute på företagen. Många har gått med i facket.

Men Unionen kan inte förlita sig enbart på varsel och otrygghet. Rekrytering måste prioriteras, anser Bettina Johansson.

- Det är en väldigt viktig fråga. Vi står och faller med våra medlemmar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.