Sifs arbetsgrupp föreslår att alla nio regionerna ska vara garanterade en plats i förbundsstyrelsen, FS. En majoritet i nuvarande FS vill inte ha en sån ordning. De menar att bundna mandat strider mot Sifs demokratiska principer och felaktigt skulle antyda att Sif är en federation i stället för ett förbund.
Arbetslösa (sex procent) och medlemmar på jobb utan klubb (50 procent) saknar inflytande i den demokratiska processen. Civilingenjörsförbundet låter sina medlemmar rösta fram kongressombud i direktval. Sifs huvudspår är i stället att stärka den representativa demokratin genom att låta alla arbetsplatser ha en röst i regionrådet (nuvarande avdelningsrepskapet).
FS vill gynna medlemmar med klubb och ge sådana arbetsplatser två mandat i regionråden samt - som i dag - ytterligare ett mandat per 75 medlemmar. På så sätt vill man motivera medlemmarna att bilda klubb, vilket skulle stärka folkrörelsen och avlasta ombudsmännen på regionkontoren.
Särskilda klubbar för arbetslösa rekommenderas inte. De arbetslösa ska dock kallas till möte minst en gång per år och utse sina representanter till regionråden.
Ett annat sätt att stärka medlemmarnas inflytande är förslaget om en utbyggd branschstruktur. Fler förtroendevalda skulle kunna engageras i
branschindelade rådslag eller arbetsgrupper, till exempel småföretagsråd, på regional nivå. På riksnivå skulle avtalsfullmäktige ersättas av ett avtalsråd med 96 ombud valda av tolv nationella branschråd.
Avtalsrådet fastställer förbundets övergripande krav i de centrala löneförhandlingarna. Som nu ska tolv branschdelegationer sköta själva förhandlingarna och rekommendera FS att anta eller förkasta buden. Dessa delegationer väljs av branschråden. Låter det krångligt?
Kongressen, som i dag är Sifs högsta beslutande instans och möts vart fjärde år för att klubba ekonomi och handlingsprogram, föreslås bli utbytt mot årliga förbundsmöten. Tanken är att öppna för snabbare omprioritering av verksamheten. Genomförs detta blir det en återgång till Sifs tidigare system med årliga förbundsstämmor. Samma system har SKTF och Finansförbundet.
Inför diskussionen i förbundsfullmäktige 30 november var FS positiva till denna förändring men ville att vissa beslut, typ stadgar och handlingsprogram samt val, även i fortsättningen bara ska ske vart fjärde år. FS tog inte ställning i frågan om antalet regioner.
7 december kommer FS att lägga sista handen vid en remiss som sedan går ut i förbundet. Det remissbehandlade förslaget presenteras för fullmäktige i juni.
Om Sif skulle halvera antalet regioner men behålla kontoren försvinner en hel del förtroendevalda i nuvarande avdelningsstyrelser. Kongressombuden minskar i antal från 180 till 120. Å andra sidan skapas nya tillfällen för förtroendevalda i branschorganen. Ombuden på förbundsmötena träffas oftare än i dag. Ytterligare fackliga uppdrag skapas i nybildade klubbar. Så folkrörelsen Sif behöver inte bli lidande. Tvärtom!