En vanlig orsak till att så många chefer suger är att duktiga specialister blir chefer eftersom det är enda sättet att få upp lönen och komma vidare. Ibland funkar det, men en duktig specialist är ofta individualist och inte särskilt lämpad att bli chef.
Per-Åke Svensson, en av författarna till boken Chefen suger, hör själv till den kategorin. Han var chef i 25 år över 2 500 människor som mest, men bara de sista fem åren var han en bra ledare, anser han.
- Chefen ska vara specialist bara i ledarskap, slår han fast.
En bra chef bör vara trygg och prestigelös, våga ge feedback, gilla människor och hylla kollektivet. Få medarbetare att växa och känna arbetslust. Det uppnås bäst genom dialog och delaktighet, anser Per-Åke Svensson.
- Många chefer missar att använda medarbetarnas kompetens eftersom de inte har tid att prata med dem och se dem. Jag har sett effekterna av hur bra det kan bli när folk är involverade och har lust.
Fakta
Checklista för chefer in spe:
- Bli inte ledare enbart för din egen skull.
- Bestäm dig för vad du vill med ditt ledarskap.
- Var trygg och prestigelös
- Skapa dialog och delaktighet
- Skapa förutsättningar för lust
- Var ett föredöme
- Sätt upp tydliga mål och ha en uppföljningsmodell
- Ge både positiv och negativ feedback.