Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fall inte i chefsfällan

Är du helt lysande inom ditt gebit finns risk för att du en dag blir befordrad till chef. Fall inte för frestelser som högre lön och större skrivbord om du inte har bättre bevekelsegrunder än så för att bli chef.
Johanna Rovira Publicerad

En vanlig orsak till att så många chefer suger är att duktiga specialister blir chefer eftersom det är enda sättet att få upp lönen och komma vidare. Ibland funkar det, men en duktig specialist är ofta individualist och inte särskilt lämpad att bli chef.

Per-Åke Svensson, en av författarna till boken Chefen suger, hör själv till den kategorin. Han var chef i 25 år över 2 500 människor som mest, men bara de sista fem åren var han en bra ledare, anser han.

- Chefen ska vara specialist bara i ledarskap, slår han fast.

En bra chef bör vara trygg och prestigelös, våga ge feedback, gilla människor och hylla kollektivet. Få medarbetare att växa och känna arbetslust. Det uppnås bäst genom dialog och delaktighet, anser Per-Åke Svensson.

- Många chefer missar att använda medarbetarnas kompetens eftersom de inte har tid att prata med dem och se dem. Jag har sett effekterna av hur bra det kan bli när folk är involverade och har lust.

Fakta

Checklista för chefer in spe:

  1. Bli inte ledare enbart för din egen skull.
  2. Bestäm dig för vad du vill med ditt ledarskap.
  3. Var trygg och prestigelös
  4. Skapa dialog och delaktighet
  5. Skapa förutsättningar för lust
  6. Var ett föredöme
  7. Sätt upp tydliga mål och ha en uppföljningsmodell
  8. Ge både positiv och negativ feedback.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.