Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facklig kritik efter konkurs:Personal och verksamhet placerades i olika bolag

Publicerad 1 januari 2000, kl 12:00
Facklig kritik efter konkurs
Personal och verksamhet placerades i olika bolag

Solna international i Motala försattes i konkurs. Moderbolaget tog över. 30 av 100 anställda finns kvar, placerade i ett nytt bolag.

Det nystartade Motala production partners har tagit över den personal som behövs för att tryckpresstillverkaren Solna offset ska klara av sina order. I bolaget finns personal och inget annat. Lösningen väcker tvivel hos en del anställda. Man befarar att anledningen till att personalen placeras i ett eget bolag är att man lättare ska kunna göra sig av med den om det går dåligt. Vd, Roland Anger, hävdar bestämt att så inte är fallet.
–Det nya bolaget, Motala production partners ska vara behjälpligt inte bara för Solna offset, utan även för andra nationella och internationella aktörer.
I april försattes Solna international, med 100 anställda, i konkurs. Det produktägande företaget, Solna offset, köpte ut inkråmet men lämnade personalen. I stället erbjöds visstidsanställningar till och med september, anställningar som nu är över. 13 av 22 tjänstemän jobbar vidare i Motala production partners.
–Det fanns inte mycket vi kunde göra. Frågan var om man kunde visstidsanställa så många. För att tvista om saken hade vi blivit tvungna att uppmana våra medlemmar att tacka nej till det tidsbegränsade jobbet, och då hade de gått miste om tre månaders a-kassa. Det kunde vi inte begära av dem, säger Peter Tilly, ombudsman på SIF:s avdelning i Östergötland.
Tjänstemännen på Motala production partners hoppas nu på ett uppsving i branschen.
–Det är onekligen en del på gång. Eventuellt måste de anställa fler, det är ju det vi hoppas på, att en del ska få tillbaka sina jobb. Om vi får in fler order är vi underbemannade, säger Anders Fransson som representerar SIF på företaget.
Vd Roland Anger delar förhoppningen.
–Vi har anpassat personalstyrkan så att vi kan undvika de kraftiga svängningar i beläggningen som vi haft. Jag hoppas verkligen att det kan bli fråga om återanställningar. Men jag är så jäkla trött på att det inte funnits någon som helst entusiasm i det här förändringsarbetet.
Senare i oktober ska tjänstemännen på företaget träffa Peter Tilly och gå igenom vad som hänt och om några fel har gjorts från företagets sida, till exempel vad gäller turordningsregler, urvalsprinciper och förhandlingsskyldighet. Men Anders Fransson anser att företaget följt turordningsreglerna.
–Det är faktiskt en av de saker som skötts bäst. Annars har allt varit så jäkla struligt, vi visste ingenting.
Ombudsman Peter Tilly kan inte påminna sig att han någonsin har stött på ett lika krångligt fall tidigare.
–Inte fullt så här besvärligt. Jag har inte ens hela bilden klar för mig ännu, utan hoppas kunna räta ut en del frågetecken när jag träffar medlemmarna senare, säger han.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2000

Skydd vid övertagande gäller inte vid konkurs
EU:s övertagandedirektiv innebär att om ett företag tar över ett annat ska personalen ingå. Detta gäller dock inte vid konkurser.
Enligt SIF:s jurist Roland Bergkvist har Solna offsets vd Roland Anger, såvida han följt turordningsreglerna, inte begått något juridiskt fel.
–Vi kan svårligen förhindra att man placerar personalen i ett eget bolag. Det är tillåtet att göra så.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.