Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facklig aktion mot genmanipulerat

Publicerad

Facklig aktion mot genmanipulerat

Livsmedelsinternationalen, IUL, där SIF ingår, varnar för genmanipulerat.

Genmanipulerade utsäden ses som ett direkt hot mot utvecklingsländernas odling.
Det allvarligaste anses ligga i ett genmodifierade utsäden är sterila eller i alla fall kräver särskilda kemiska medel (ofta patenterade av de stora kemibolagen) – gödselämnen och bekämpningmedel – för att gro växa och mogna.
Den globala utsädesmarknaden värderas till 45 miljarder dollar per år. I u-länderna täcker utsäde som sparats i jordbruket 80 procent av behovet. Enligt IUL är det bl a den marknaden de transnationella tillverkarna är ute efter. Enligt branschens beräkningar kommer försäljningen av genmanipulerat utsäde att öka från 2 miljarder dollar nästa år till 20 miljarder år 2010.
– Här finns en oetisk industriell produktion, en slags imperialism, som slår hårt mot småbruket i fattiga regioner, säger Lars Asplund på SIF.
Han ser den framtida livsmedelsförsörjningen som en svår fråga, men delar oron mot genmanipulerat.
– Avel, där man utvecklat och förstärkt vissa drag, har alltid förekommit. Men att gå in och manipulera gener är något annat. Det är ett steg in i det okända.
– Det strider mot vår syn på säkra livsmedel av hög kvalité, säger Asplund.

TOMMY ZETTERWALL © siftidningen 1999

IUL, Livs-och njutningsmedelsinternationalen, har 334 medlemsförbund i 118 länder med sammanlagt 2,6 miljoner medlemmar.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.