Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackklubbar protesterar mot varsel

Två veckor före jul fick de anställda på Stiga i Tranås beskedet om att 175 personer varslas om uppsägning. I dag genomför man en manifestation mot varsel och för trygga jobb.
Linda Svensson Publicerad 11 januari 2013, kl 12:35

Det är koncernen GGP, där Stiga ingår, som beslutat att flytta verksamheten från Tranås till Italien, där koncernen även har sitt huvudkontor. Av de 240 anställda kommer 175 att tvingas sluta. Tjänstemännens antal sjunker från 95 till 50, om planerna genomförs. Kvar blir endast delar av försäljning och logistik.

Men att det skulle vara billigare att producera och montera gräsklippare i Italien, som företaget påstår, det tror inte Unionenklubbens ordförande Jonas Blomqvist på.

- Nej, men vi vet att det är billigare att säga upp i Sverige än Italien. Där har de rätt till två årslöner, det är inte samma villkor.

Han, och hans fackliga kollegor på Stiga, vill väcka en diskussion om trygga jobb, och hur villkoren skiljer sig åt inom Europa. I dag genomför de en manifestation i Tranås.

- Om vi ska kunna tala om den svenska modellen måste vi ha tryggare jobb, säger Jonas Blomqvist.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe och GS ordförande Per-Olof Sjöö är på plats för att visa sitt stöd för de varslade och deras kampvilja. Unionen företräds av regionstyrelsens ordförande i Östergötland - Mikael Wiström.

Förhoppningen är att hela Storgatan i Tranås ska fyllas av folk som vill protestera mot varslet.

- Men kommer det 1 000 personer är det bra. Stiga har funnits i Tranås sedan 1934. Likväl som vi tidigare hade pälsindustrin är Stiga nu förknippat med Tranås, säger Jonas Blomqvist.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.