I tider då varslen duggar tätt sitter man inte säkert som förtroendevald. Faktum är att man alltid är ganska utsatt om man råkar misshaga sin arbetsgivare. Visserligen finns det lagar som är till för att skydda fackligt aktiva, men skyddet är svagt. Det kan Unionenmedlemmen Monica Brunstedt vittna om.
Hon blev av med sitt jobb på ett bemanningsföretag i Eskilstuna i höstas efter fem års anställning. Enligt uppgift råder det ingen arbetsbrist på företaget. Dessutom finns det flera andra som varit anställda kortare tid. För att få ut sex månaders arbetsfri uppsägningstid måste Monica dessutom frånsäga sig rätten till återanställning.
- Jag vet faktiskt inte varför jag fick gå och det känns jobbigt att inte veta. De sa bara att de inte hade förtroende för mig längre, men jag trodde inte man kunde få sparken på grund av det.
Själv är Monica Brunstedt övertygad om att hon fick gå på grund av sitt fackliga engagemang. När företaget för några år sedan anställde en ny chef utan att först mbl-förhandla, krävde Monica 50 000 kronor till klubben i skadestånd. Pengar som klubben inte sett röken av.
- Där trampade jag tydligen chefen på tårna, säger Monica Brunstedt.
Efter det har det förekommit en del andra småkonflikter mellan Monica och arbetsgivaren, bland annat hur många timmar Monica skulle få avsätta för sitt fackliga arbete. Under den förhandling som ledde fram till att hon fick sluta, ifrågasattes varför hon hade pratat med så många på Unionen.
- Som förtroendevald så tror man att man är extraskyddad, men jag tycker facket vände mig ryggen när jag behövde det som mest.
Enligt Unionens jurist Mattias Landgren, är skyddet för de förtroendevalda alldeles för svagt. Visserligen finns det lagar mot att säga upp anställda på grund av deras fackliga engagemang, men lagen är inte lätt att tillämpa.
- I praktiken är det svårt att bevisa att arbetsgivaren gjort sig skyldig till föreningsrättskränkning. Arbetsgivaren kommer att hävda att personen sparkats på grund av något annat - det är samma problematik som vi har i diskrimineringsärenden, säger Mattias Landgren.
Mattias Landgren har bara vunnit ett mål om brott mot föreningsgrätten i Arbetsdomstolen - en kvinna som fått gå efter att ha startat en fackklubb på Cykelringen fick 100 000 i skadestånd.
- Generellt sett borde man stärka skyddet för förtroendevalda, antingen via kollektivavtal eller genom lagstiftning, även om det inte är helt enkelt. Som förtroendevald är man väldigt utsatt och man måste kunna känna sig trygg i sin fackliga roll - det handlar ju om fackets överlevnad, säger Mattias Landgren.