Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket ser plus och minus med Kockums försäljning

Publicerad

Facket ser plus och minus med Kockums försäljning

Celsius säljer Kockums marina verksamhet till tyska HDW.
Bra för ubåtarna, men dåligt för underhållsverksamheten, tror facket på fabriken i Landskrona.

Affären är ännu inte klar. Men innan månaden är slut kommer Kockums Naval Systems ägare sitta i Kiel i Tyskland. Celsius får i gengäld drygt 25 procent av aktierna i HDW. 800 anställda i Karlskrona och 250 i Malmö berörs av affären.
- Vi i facket har varit positiva till att Kockums letat efter samarbetspartners utomlands. Men att bli sålda till HDW, det är ju något helt annat, säger Christer Engqvist som är SIF-klubbens ordförande på i Karlskrona.
- Vi har ännu inte bestämt oss för vad vi tycker om en försäljning.
Bakgrunden är enligt Christer Engqvist att det under flera år funnits för stor kapacitet inom varvsindustrin i Sverige. Den svenska marinen har inte räckt till som enda kund. För att kunna satsa på forskning och utveckling har Kockums sökt samarbete med andra varv inom EU.
I Kockums Naval Systems finns tre huvudverksamheter - ubåtskonstruktion, ytfartygstillverkning och underhåll.
- För ubåtskonstruktion är det bra. Jag tror HDW kan hjälpa oss att få fart på den, säger Christer Engqvist.
- För ytfartygstillverkningen spelar det ingen större roll. Vi är fullbelagda till år 2005 så innan dess lär det inte bli någon förändring.
Men för underhållsverksamheten kan det bli problematiskt. Ungefär 200 av de anställda i Karlskrona jobbar med underhåll.
- Jag är orolig för att vi inte längre får några uppdrag från den svenska marinen, när vi har tyska ägare. Det finns en risk att allt underhåll kommer läggas i Muskö istället.
Tyska HDW har 3200 anställda och tillverkar ubåtar, militära fartyg och handelsfartyg. Förra året var vinsten 350 miljoner kronor.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.