Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket protesterar när Solna offset säger upp

Publicerad 19 september 2000, kl 12:00

Facket protesterar när Solna offset säger upp

Tryckpresstillverkaren Solna offset i Motala säger upp nio av 22 tjänstemän. De 13 som blir kvar placeras i ett eget bolag för personalförsörjning.

Tjänstemännen på Solna offset i Motala är uppgivna. Sedan i maj har de i förhandlingar kämpat för sina jobb och för besked om framtiden. I fredags gav man upp och begärde klart besked om vilka som tvingas gå när företaget skär ned.
Redan förra hösten anade de anställda att det fanns planer på avveckling av företaget. När det sedan splittrades i två – Solna offset och Solna international – stod det klart för de flesta att framtiden var oviss. Under våren var orderingången dålig och flera gick utan arbetsuppgifter. I april i år försattes Solna offset i konkurs. Ägaren Roland Anger rekonstruerade företaget men utan personal. I stället erbjöds personalen visstidsanställningar till och med september. Nu återstår bara två veckor av deras anställningar. För de nio som tvingas gå väntar a-kassa. De 13 som erbjuds fortsatt anställning i eget bolag har arbete åtminstone fram till årsskiftet.
- Det är sorgligt. Man har smulat sönder tillverkningen och tappat värdefull kompetens. Många har slutat självmant efter alla bekymmer, säger SIF-klubbens ordförande Hugo Kampitsch, som är en av dem som tvingas lämna företaget.
I våras arbetade nästan 100 personer på företaget. Från och med oktober ska verksamheten skötas med 30 anställda, 13 tjänstemän och 17 arbetare. Eventuellt kommer man i höst att starta ett samarbete med Mitsubishi, som behöver en europeisk tillverkare för sina stora tryckpressar. Hur det blir med personaltillgången då vet man inte.
- Man sätter trygghetsreglerna helt ur spel. Las hjälper inte, de gör precis som de själva vill, säger Kampitsch.
Hugo Kampitsch arbetar nu för att de som står utan jobb om två veckor ska erbjudas ett kompetensutvecklingspaket genom Trygghetsrådet, arbetsförmedlingen och sociala fonder.
- För första gången i mitt liv ska jag söka arbete, jag har varit 20 år i det här företaget, säger han.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2000

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.