Samtidigt som Relacom har gjort sig av med anställda, tar de via en underentreprenör in polska teletekniker.
- Man kan gissa att företagen i Polen betalar en mycket lägre ersättning än svenska företag, säger Roland Wassén, vice klubbordförande på Relacom.
Enligt Roland Wassén tolkar arbetsgivaren domen i Vaxholmsmålet som att det nu är fritt fram att hyra in utländsk arbetskraft med löner och villkor som inte lever upp till de svenska kollektivavtalen. I Vaxholmsmålet fastslog EG-domstolen att Byggnadsarbetarförbundets blockad av ett skolbygge som utfördes av lettiska arbetare var felaktig, även om man samtidigt konstaterade att fackliga stridsåtgärder för att skydda anställda mot social dumping kan vara motiverade.
- Vi tolkar domen på ett annat sätt. Nu kommer vi sannolikt att begära förhandling med företaget, säger Roland Wassén.
- Så här ska det inte gå till. I övrigt hälsar vi kollegor från andra länder hjärtligt välkomna hit för att jobba, bara det sker på lika villkor.
NTO, en samarbetsorganisation bestående av fackliga organisationer för telekomanställda i Norden, gick på fredagen ut med ett med ett uttalande om situationen på Relacom. I uttalandet kräver man att Relacom "omedelbart upphör med sitt agerande och följer gällande kollektivavtal för löner och anställningsvillkor i branschen".
- Relacom är bara ett exempel på hur Vaxholmsdomen kommer att utnyttjas även för andra branscher än byggbranschen. Det kommer att dyka upp fler fall. När det händer blir det genast en fråga för fackklubben på det aktuella företaget. Det måste vi ha beredskap för, säger Stefan Carlsson, Unionens andre vice ordförande.