Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket kräver bättre föräldralön

Publicerad

Facket kräver bättre föräldralön

Även pappor ska ha rätt till föräldralön.
Det kräver nu SIF och de andra facken inom industrin.

I de förhandlingar som inleddes för en månad sedan har det mest talats om fackens krav på lönehöjning med 3 procent och en förkortning av arbetstiden med 15 timmar nästa år. På den önskelista som överlämnats till arbetsgivarna (Verkstadsföreningen) finns dock fler krav:
punkt.GIF (89 bytes)Föräldralön motsvarande 10 procent av lönen ska ges under två månader till föräldralediga. Den nuvarande havandeskapspenningen diskriminerar pappor (vilket siftidningen påvisade i septembernumret). För att högavlönade (som slår i föräldrapenningens tak) ska uppmuntras att ta föräldraledigt krävs att de får en ersättning på minst 80 procent av lönen under 180 dagar.
punkt.GIF (89 bytes)Tjänstledighet upp till 12 månader för att pröva jobb hos en annan arbetsgivare.
punkt.GIF (89 bytes)Kompetensutveckling minst en vecka per år för alla anställda.
punkt.GIF (89 bytes)Företagshälsovård krävs inom ramen för ett nytt arbetsmiljöavtal för industrin.
punkt.GIF (89 bytes)Bemanningsföretag ska bara få anlitas tillfälligt vid arbetstoppar eller oförutsedd frånvaro.
punkt.GIF (89 bytes)Övertidsarbete ska alltid registreras och begränsas av regler som gäller alla.

DAG BREMBERG© siftidningen 2000

tillaktuellt.gif (1236 bytes)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.