Sedan Arbetslivsinstitutet, ALI, lades ned i fjol befinner sig svensk arbetsmiljöforskning i något av ett vakuum.
Nu behövs en ny mötespunkt för forskningsvärlden, myndigheterna och arbetsmarknadens parter, anser fack och arbetsgivare.
I fjol skickade PTK tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv brev till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i vilket man förklarade hur man ser på den framtida arbetsmiljöforskningen. Bland annat vill man ha "ett forum där parterna och staten kan överblicka den forskning som bedrivs inom området i Sverige och EU".
- Vi vill ha ett samlat organ där man har partsinflytande. Det behövs öronmärkta resurser för forskningen, annars kan annan forskning konkurrera ut den här, säger Niklas Hjert, PTK:s kanslichef, som också påpekar att det är viktigt att föra ut forskningsresultaten till arbetsplatserna.
Även TCO arbetar på sin kant för att få till stånd satsningar på arbetsmiljöforskning.
- Vi har krävt ett nationellt centrum för arbetslivsforskning, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
Sedan ALI lades saknas en samlande kraft, enligt Sture Nordh. Forskarna finns fortfarande, med det har skett en "parikularisering", de jobbar var för sig på olika universitet och högskolor.
- Låt gärna centrumet vara knutet till ett universitet, men det måste ha tillräckligt med resurser.
Arbetsgivarna tillhör inte dem som sörjde att Arbetslivsinstitutet försvann. Något nytt institut av samma slag är de inte intresserade av, däremot av mer forskning, säger Carina Lindstedt på Svenskt Näringsliv.
- Vi vill ha arbetsmiljöforskning om ergonomi och buller och liknande, forskning som kommer till nytta.
Det är en bra början, "en mycket bra hållning", säger Sture Nordh.
- Det är utmärkt om man har likartad syn på forskningens betydelse för arbetslivets utveckling inom ramen för de pågående diskussionerna mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv.