Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackens hållning underlättar tillväxt

Tekniskt kunnande, hög sysselsättning och fackförningar som underlättar förändring. Tillsammans med en andra faktorer gör de Sveriges tillväxt långt bättre än vad som ofta sägs i debatten, enligt en TCO-rapport.
Publicerad
- Bra trygghet och arbetsrätt, de svenska fackens intresse av strukturförändringar är avgörande för tillväxten, säger TCO-ekonomen Daniel Lind som sammanställt "Sveriges näringsklimat - Drivhus eller permafrost?".
Rapporten bygger på en granskning av vad de internationella institutioner har att säga om tillväxt, bench-markingmetoden.
Tyngst väger IMDs Handelshögskola i Schweiz och Harvard University i USA som rankar Sverige som sexa respektive elva i tillväxtligan.
På pluskontot hamnar: hög sysselsättning, låg arbetslöshet, hög utbildnings- och tekniknivå, stor satsning på forskning och utveckling, låg korruption, hög effektivitet i den offentliga sektorn samt fackföreningarnas välvillighet till förändring.
På minuskontot finns: en sammanpressad lönestruktur, hög inkomstskatt, svårt att anställa och avskeda, en arbetslöshetsförsäkring som inte stimulerar till jobb, ett lågt antal arbetade timmar per sysselsatt, kunskaps dränering och att arbetskraft från andra länder undviker Sverige på grund av lönestrukturen
Slutsatsen blir att det breda perspektivet på tillväxt saknas i den svenska debatten som ofta koncentreras den på skatternas snedvridande effekter och arbetsmarknadens funktionssätt. Något som enligt TCO-rapporten kan minska möjligheten till hög framtida tillväxt.
- Det handlar om att ta hand om arbetskraften så att folk orkar jobba, om kvaliteten på arbete och arbetsorganisation. Det är en viktig fråga för den uthålliga tillväxten, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
Sverige befinner sig närmare drivhus än permafrost, menar Sifs förbundsordförande Mari-Ann Krantz som leder TCO:s tillväxtprojekt och vill poängtera att tillväxt är en naturligt facklig fråga och en förutsättning för välfärd och reallöneökningar. Ambitionen är att arbetet ska fortsätta ute i företagen.
- Arbetsplatser med bra klimat och arbetsmiljö där innovationer tillåts komma fram och där utvecklingen drivs av facken och företagen bidrar till tillväxten, säger Mari-Ann Krantz.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.