Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken tar över hela E&T-Förlag

Ny Teknik och de andra tidningarna i E&T-Förlag blir helägda av Ingenjörssamfundet, där Sif ingår, och Civilingenjörsförbundet.
Publicerad
- Ambitionen är att innehållet tydligare ska koppas till sådant som rör medlemmarna, ingenjörerna, säger Thord Wedin, Sifs andre vice ordförande, ledamot i E&T-Förlag och Ingenjörssamfundet.
Sif har tillsammans med sex andra tjänstemannaförbund inom TCO anslutit sina ingenjörer till Ingenjörssamfundet, ISF. Tillsammans med Civilingenjörsförbundet, CF, äger ISF Ingenjörsförlagets Förvaltnings AB som är hälftenägare i E & T- Förlag. Den andra hälftenägaren har varit Liber, vars andel nu tagits över med 25 procent av ISF respektive CF.
Köpeskillingen är hemlig. ISF finansierade sitt köp med befintliga medel. Hur CF finansierat sitt köp vill inte förbundssekreterare Jan Martin kommentera, inte heller att CF har en ansträngd ekonomi. Det argumentet framfördes nyligen då förbundet inte ansåg sig kunna rädda CF-ägda STF Kompetens med 20 anställda som försattes i konkurs.
Ägarförhållandena i E&T-Förlag har varit på väg att ändras tidigare. För tre år sedan backade finska Helsinki Media ur en affär. Liber har under en längre tid signalerat att de vill sälja sin andel. ISF:s vd Sune Hilstad framhåller att det inte finns intresse av att driva bolag i stor skala.
- Det vi tjänar mest på just nu är att driva verksamheten vidare, säger Sune Hilstad.
I fjol gjorde förlaget en förlust på 22 miljoner, även i år kan underskott uppstå. Ambitionen efter köpet är att utveckla varumärket Ny Teknik.
- Det är bara Ny Teknik som gått bra. Vi ska ge ingenjörerna marknadens bästa produkt, men kostnaderna har blivit för stora. Lönsamheten måste arbetas upp, säger Sune Hilstad.
Personalminskningar kan inte uteslutas, tryckeriavtal och hyreskostnader ska ses över liksom samordning av annonsförsäljningen.
E & T-Förlag med drygt 150 anställda ger ut Affärsvärlden, Ny Teknik, Elektroniktidningen, Miljörapporten, Miljöguiden samt Lag & Avtal.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.