Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken sågar Öbergs utredning

Publicerad

Facken sågar Öbergs utredning

Inskränkt konflikträtt, ökat inflytande för medlare och statlig kontroll faller inte facken på läppen. I ett gemensamt uttalande förkastar de utredaren Svante Öbergs förslag till nyordning inom medling och lönebildning.

Det är facken inom industrin, det vill säga SIF, Metall, Industrifacket, Pappers, Skogs- och träfacket, Livs- och Civilingenjörsförbundet, som i en skrivelse tar ställning emot det redan starkt kritiserade förslaget från i höstas.
- Vi är helt eniga. Öbergs förslag äventyrar det samarbetsavtal vi träffade 1997. Det är inte särskilt mycket vi är positiva till i utredningen, säger SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz.
Ensamutredaren Öberg föreslår bland annat att ett nyinstiftat medlingsinstitut ska ges befogenhet att kalla parterna till förhandling och att medlaren ska kunna skjuta upp strejker i två veckor. Strejk i enmans- och familjeföretag ska förbjudas och facket ska inte tillåtas ta ut nyckelgrupper i strejk om det skadar arbetsgivaren. Facken är skarpa i tonen när de avvisar förslaget. Mari- Ann Krantz menar att förslaget är i det närmaste fackfientligt.
- Det är ytterligare en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel. Det är på senare tid så att fackens makt snarare har försvagats med globaliseringen. Många beslutsfattare hamnar utanför landets gränser.
Man är förvånad över förslagets utformning, speciellt sedan förra årets avtalsrörelse avlöpte tämligen friktionsfritt.
- Det är också svårt att förstå motiven till utredningens förslag. Hade situationen på den svenska arbetsmarknaden, efter 1998 års avtalsrörelse, präglats av totalt kaos hade det kunnat förstås. Men situationen är den motsatta. Förslagen presenteras efter en avtalsrörelse som varit den lugnaste någonsin och vars resultat både vad gäller längd och innehåll närmast applåderats av både politiker och den internationella finansmarknaden, skriver de.
- Jag hoppas att de på departementet lägger utredningen långt ned i en låda och att det får vila i frid i den lådan, säger Mari-Ann Krantz.
Remisstiden går ut på måndag.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.