Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken kan motverka främlingsfientlighet i EU

Publicerad 13 juni 2001, kl 12:00

Facken kan motverka främlingsfientlighet i EU

De svenska facken kan spela en viktig roll vad gäller synen på asylsökande och flyktingar inom EU, menar Gun-Britt Andersson, statssekreterare hos migrationsminister Maj-Inger Klingvall.

- I många EU-länder finns, i motsats till i Sverige, en övervägande negativ flyktingdebatt. Där vågar regeringarna inte ta de beslut som behövs för att vi ska få ett bra, gemensamt asyl- och migrationssystem, säger Gun-Britt Andersson.
- De svenska fackföreningarna har lång erfarenhet av att slåss för människors lika rättigheter och har också kämpat emot social dumpning på arbetsmarknaden. Jag tror att våra fack, i ett europeiskt samarbete, skulle kunna göra mycket för opinionsbildningen i de främlingsfientliga länderna, säger Gun-Britt Andersson.
För ett par veckor sedan enades EU:s ministrar med ansvar för asyl- och migrationsfrågor om regler som ska säkra gränserna mot illegal invandring. Ett av de tre direktiv man enades om berör det så kallade transportörsansvaret. Det innebär att flygbolag och rederier som transporterar flyktingar utan giltiga handlingar kan få dryga böter. Många kritiker hävdar att detta gör det ännu svårare för flyktingar att ta sig till Sverige och att man därmed också gynnar kriminella människosmugglare. Den svenska regeringen hoppas, när direktivet blir en del av svensk lagstiftning, kunna utforma olika undantag och se till att böterna blir låga. Och Gun-Britt Andersson håller inte med om att transportörsansvaret försvårar flyktingars möjlighet att ta sig till Sverige.
- Man har aldrig kunnat gå på ett flygplan utan att ha gällande handlingar så det blir ingen skillnad, menar hon.

ANITA TÄPP© siftidningen

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.